til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2017

Den lange veien til forbud - om miljøgifter, mikroplast og regelverk i Norge, Europa og globalt

Arrangør
NILU
Dag
Torsdag 17/8 2017 14:00 - 16:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø , Næringsliv
Språk
Norsk
Sted
Den Lille Andunge
 


Om arrangementet

NILU – Norsk institutt for luftforskning inviterer til paneldebatt om regulering av miljøgifter. Aktuelle spørsmål er hvilke erfaringer vi har med dagens regelverk, hvilke utfordringer og løsninger vi ser, og hvordan industri, forskere og forvaltning kan samarbeide om et felles regelverk i et stadig mer internasjonalt marked.

Som innledning vil forskere fra NILUs avdeling for miljøkjemi fortelle om noen utvalgte miljøgifter, som for øyeblikket befinner seg på helt ulike stadier av regulering – fra suksess til utredning. Hva kan dette fortelle oss om viktigheten av et effektivt regelverk?

Program:

Kl. 14-15: Innledende innlegg

Martin Schlabach, NILU: PBDE – miljøgiften som forsvant

I 1965 startet produksjonen av de bromerte flammehemmerne PBDE. I 1987 ble stoffene for første gang påvist i arktisk fisk, og i 2001 ble de funnet i fisk fanget i Mjøsa og ved Bjørnøya. Deretter ble stoffgruppen gradvis faset ut, og noen ble endelig inkludert i Stockholmkonvensjonen i 2009. Den lange levetiden fører dessverre til at forskerne fortsatt finner spor av miljøgiften PBDE ute i naturen. Likevel er historien om PBDE en suksesshistorie – fordi den endte i et forbud.

Ingjerd S. Krogseth, NILU: Siloksaner: Fra sminke og såpe til fjord og fjell

Produksjon av siloksaner startet allerede på 1940-tallet, men om du har brukt deo, hudkrem eller sjampo i dag var det nesten sikkert siloksaner involvert. Det er nemlig siloksaner som gjør kremen din velduftende og lett å smøre ut. Siloksan har blitt funnet i vann, fisk og luft, og i 2015 la det europeiske kjemikaliebyrået frem et forslag om å forby siloksaner i nivåer høyere enn 0,1 prosent i hygieneprodukter som vaskes av under normal bruk. Vil det hjelpe?

Linda Hanssen, NILU: Mikroplast: Et internasjonalt miljøpuslespill med 5 billioner biter

5 store «øyer» av plastsøppel flyter nå rundt i verdenshavene, og for hver dag blir de større. Anslagsvis 10% av plasten vi produserer ender opp i havet. Der fyller den opp magene på dyra som lever i og ved havet, de surres inn i fiskegarn eller forgiftes langsomt av bittesmå plastbiter som frakter miljøgifter med seg. Foreløpig viser forskning at dette ikke medfører noen helserisiko for menneskene – men hva med miljøet?

Kl. 15-16: Paneldebatt om regelverk for regulering av miljøgifter

Hvilke erfaringer har vi med dagens regelverk, og hvilke utfordringer og løsninger ser vi? Bidrar vår forskning til raskere beslutning? Kan man koble industri, forskere og forvaltning tettere sammen for å få til bedre løsninger? Fungerer REACH for (norsk) industri - og hva skjer nå som størsteparten av produksjonen i stor grad er flyttet fra EU-landene til Asia?

Medvirkende
  • Eldbjørg S. Heimstad, Forskningsdirektør Nordområdene, NILU
  • Leonor Tarrasón, Markedsdirektør for miljøløsninger, NILU
  • Katrine Borgå, Professor, UiO
  • Heidi Morka, Seksjonsleder, Miljødirektoratet
  • Erik Dahl-Hansen, Fagsjef arbeidsmedisin, Norsk Industri
Kontaktperson
Christine Forsetlund Solbakken, Kommunikasjonssjef, NILU, 41612181, cfs@nilu.no
Nettside:
Twitter:
Universell utforming
Servering
Nei
Sidevisninger
3964