På arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 

Demokratifestivaler i Norden og Baltikum

 
Tradisjonen med demokratiske festivaler går hele 50 år tilbake. I 1968 talte daværende utdanningsminister Olof Palme fra et lasteplan i Almedalen i Visby på Gotland. Dette ble starten på Almedalsveckan som senere har inspirert mange andre land til å danne sin egen demokratiske festival der dialog, politikk og demokrati står i sentrum.  
  • Almedalsveckan i Visby på Gotland er Sveriges store politiske uke. Det er den eldste og største av de nordiske demokratifestivalene og holdes i begynnelsen av juli, uke 27.  
  • Folkemødet på Bornholm i Danmark startet i 2011.  Den danske festivalen skjer fra torsdag til søndag i midten av juni, uke 24. 
  • Soumiareena i Pori, Finland startet opp allerede i 2006 og pågår i fem dager i midten av juli. Samtidig arrangeres en av Finlands største jazzfestivaler på samme sted.   
  • Fundur Fólksins er Islands demokratiske festival. Navnet betyr "folkemøte" og ble holdt første gang i Reykjavik i 2015. I 2017 flyttet festivalen til Akureyri og går over 2 dager i september. 
  • Arvamusfestival i Paide, Estland går over 2 dager i august.
  • Lampa sarunu festival i Cesis, Latvia går over 2 dager i slutten av juni.
  • Butent! i Birstonas, Litauen går over 2 dager i september.

Demokratinettverk 

Democracy Festivals er et nettverk som består av de 8 landene i Norden og Baltikum. Arendalsuka er glad for å være med i nettverket som har som mål å styrke kjennskapen til demokratiske festivaler og sikre samarbeid på tvers av landene. 
 
Nettverket har arbeidet i 2 år med å lage en plattform for samarbeid og utvikling. Nå har nettverket gitt ut en samlet oversikt over de nordiske og baltiske demokratifestivalene. Til sammen samler de 8 demokratifestivalene nærmere 500.000 deltakere og holder ca. 8700 arrangementer i løpet av totalt 29 dager.  
 
I tillegg er det laget en designguide som gir råd og inspirasjon til å lage demokratifestivaler i nye land. Allerede nå er det flere andre land som viser stor interesse for å skape sine politiske møteplasser, som eksempel Storbritannia, Tyskland, Nederland, Belgia, Hviterussland og Sør-Korea.  
 
Nettverket er ledet av den danske organisasjon We Do Democracy og den latviske Foundation for an Open Society DOTS. Nordisk ministerråd finansierer arbeidet.