til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2018

Storbyfaktoren – rike byer og dårlige levekår

Arrangør
OsloMet – storbyuniversitetet
Dag
Onsdag 15/8 2018 16:00 - 19:00
Arrangementstype
Seminar
Tema
Forskning , Inkludering
Språk
Norsk
Sted
Clarion Hotel Tyholmen
Stedsbeskrivelse:
SAL B/3 Seil/Stuene
 


Om arrangementet

De fleste av oss har fått stadig høyere levestandard de siste årene. Samtidig er antallet fattige husholdninger økende, og spesielt opplever stadig flere barn i storbyen med innvandrerbakgrunn å vokse opp i husholdninger med vedvarende lav inntekt.

Ny forskning fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, viser at innvandrere bosatt i by i langt større grad enn majoritetsbefolkningen opplever opphopning av levekårsproblemer knyttet til bolig, arbeid, inntekt, nabolag, sosialt utenforskap og helse.

Denne utviklingen bekymrer og engasjerer. På den ene siden er storbyens mangfold av folk, med ulik bakgrunn, språk, religion, kultur og livsstil, en av faktorene som gjør storbyen til det DeLillos så fint kalte en egen planet, der alle gatene er forskjellige land og hvert strøk en verdensdel.

På den annen side har storbyer særskilte utfordringer nettopp på grunn av store forskjeller mellom fattige og rike. Folk i storbyene er forskjellige når det gjelder utdanningsnivå, boligstandard og tilgang til meningsfulle fritidsaktiviteter. Nabolag blir likere og likere når det gjelder hvem som bor der, og med det blir byene delt.

Hva kan storbyer gjøre for å møte disse utfordringene? Hvilke krav stiller dette til offentlige tjenester og myndigheter?

OsloMet er, gjennom å levere forskningsbasert kunnskap om velferdssamfunnet og utdanne kandidater til sentrale velferdstjenester, tett på mange av storbyenes utfordringer.

Program:

Kristian Tronstad, NIBR, OsloMet: Hvorfor ser vi en opphopning av dårlige levekår i storbyene?. Presentasjon av funn fra ny rapport.

Ingar Brattbakk, AFI, OsloMet: Levekår og nabolagseffekter – hvilke tiltak er vi villige til å ta i bruk?

Marianne Dæhlen, NOVA, OsloMet: Ungdom i Grorud synes de har en god oppvekst. Hvordan kan vi sikre dem et godt voksenliv?

Torhild Skotheim, Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning, OsloMet: Hvordan kan vi jobbe bedre på tvers av faggrupper og etater for å løse levekårsproblemene? 

Espen Dahl, Insitutt for sosialfag, OsloMet:  Helseforskjellene øker: Hvordan møter politikerne utfordringen?  

Kommentarer ved Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo, og vararepresentant til Stortinget Tina Shagufta Kornmo (V).

Ordstyrer: Linn Stalsberg

Varighet: ca. 1 t 15 min seminar med debatt.

Deretter fortsetter vi diskusjonen over en matbit i Stuen og 3 seil.

Kontaktperson
Johanne Severinsen, OsloMet – storbyuniversitetet, 91114868, johanne.severinsen@oslomet.no
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
2319