Professor, forfatter og prisvinnende formidler Dag Olav Hessen forteller om sin forskning på klima og havkvalitet langs norskekysten.
Kystvannet i Norge blir brunere, og det påvirker økosystemene, forholdet mellom fisk og maneter, og produksjonen av plankton, tang og tare. Men hvorfor mørkner vannet? Dette er en effekt av endringer på land, og både en effekt av klimaendringer og redusert forsuring. Økt nedbør og økt skogvekst gir mer avrenning av brunt, organisk materiale til ferskvann og kyst – og gjennom de siste tiårene har vannet blitt vesentlig brunere. Paradoksalt bidrar også mindre sur nedbør over land til mer eksport av brunt materiale fra land. En parallell effekt er lavere innhold av kalk i vannet, noe som først og fremst rammer livet i ferskvann, men som også på sikt kan ha effekter på marin forsuring.
Klimaendringer gir komplekse effekter, og ”alt henger sammen med alt”. Foredraget vil presentere disse langtidstrendene, årsakene og effektene – så langt vi kjenner de.