På arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2018

Krisemøte - Den norske modellen på kanten av stupet

Arrangør
Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag
Dag
Onsdag 15/8 2018 12:00 - 14:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Arbeid , Økonomi
Språk
Norsk
Sted
Bankgården
 


Om arrangementet

Onsdag 15. august fra kl. 12 til kl. 14 arrangerer Fagforbundet og NTL en minikonferanse om svart økonomi under Arendalsuka, i LOs lokaler på Bankgården.

Innleggene handler blant annet om hvilke regulatoriske skritt som må tas for å komme arbeidslivskriminalitet til livs, eksemplifisert gjennom Oslo-modellen, og kontrolletatenes innsats og ressurser i kampen mot arbeidslivskriminalitet.
 

DEL 1 - HVA SKAL VI GJØRE MED ARBEIDSTILSYNET?

Arbeidstilsynet er i hardt vær. Forfatter Einar Haakaas har tatt til orde for å legge ned Arbeidstilsynet og erstatte det med et spesialpoliti. Riksrevisjonen har påpekt at tilsynets kontrollvirksomhet ikke er grundig nok, men tillitsvalgte og ansatte har ropt varsku om en nedbygging av den ordinære tilsynsvirksomheten. Samtidig har arbeidslivsforskere påpekt at den strategiske styringen er preget av markedstenkning på bekostning av den tradisjonelle arbeidsmiljølogikken med fokus på arbeidstakernes helse og velferd.

Her kommer innlegg fra Christin Thea Wathne, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet (AFI) og journalist og forfatter Einar Haakaas. Vi kjører også debatt om hva som skal til for å sette Arbeidstilsynet i stand til å håndheve arbeidsmiljøloven på norske arbeidsplasser.


Deltakere: Forfatter og journalist Einar Haakaas, forskningsleder v/Arbeidsforskningsinstituttet OsloMet (AFI) Christin Thea Wathne, LO-sekretær Trude Tinnlund, nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad, hovedtillitsvalgt i NTL Arbeidstilsynet Bengt Eriksson.

 

DEL 2 - OSLOMODELLEN

Hvilke regulatoriske skritt må tas for å komme arbeidslivskriminaliteten til livs? Oslo bystyre har innført den såkalte "Oslomodellen" for å sikre et seriøst arbeidsliv og for å gjøre det mer attraktivt å være fagarbeider.

Her vil Raymond Johansen (AP), byrådsleder i Oslo, holde et innlegg om årsakene til at Oslomodellen ble innført og resultatene og erfaringene som har kommet i etterkant.

 

PANELDEBATT: KRISEMØTE - DEN NORSKE MODELLEN PÅ KANTEN AV STUPET

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie erklærte før stortingsvalget at hun skulle avskaffe slaverilignende tilstander i arbeidslivet. Krisemøtet avsluttes med at vi sammen med de politiske partiene tar en medarbeidersamtale om hvordan det går med regjeringens strategi mot arbeidslivkriminalitet.

 

Bekreftede deltakere til paneldebatten:

Anniken Hauglie (H), Raymond Johansen (AP), Anne-Cecilie Kaltenborn (adm.dir. NHO Service og Handel), Per Olaf Lundteigen (SP), Audun Herning (SV).

Konferansier for krisemøtet og ordstyrer under paneldebatten er Kjell-Erik Kallset, kommunikasjonssjef i Fagforbundet.

 

 

Servering: Det vil bli servert tapas og mineralvann, samt kaffe.

 

Streaming: Arrangementet vil streames i sin helhet på YouTube. Lenke til video ligger under.

 

Vel møtt!

Kontaktperson
Martin Raaen Eidissen, Fagforbundet, 98051120
Universell utforming
Servering
Ja
Sidevisninger
2197