Nyere forskning viser en betydelig økning i antall autismediagnoser i Norge. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet har andelen barn under fem år med en autismediagnose økt med nærmere 40 prosent de siste fem årene, og denne trenden ser ut til å fortsette. Dette samsvarer med utviklingen i flere vestlige land, hvor stadig flere barn får diagnosen.
Økningen gjelder barn med omfattende utfordringer som vil kreve betydelige ressurser og oppfølging fra helse- og velferdssystemet. I tillegg til denne økningen i småbarnsalderen, har også flere ungdommer og voksne fått autismediagnoser de siste årene. Selv om endrede diagnosekriterier og økt bevissthet kan forklare deler av økningen i den eldre gruppen, understreker eksperter at dette ikke er hele forklaringen, og at utviklingen derfor gir grunn til stor bekymring.
Den vedvarende økningen i antall barn med autismediagnose stiller store krav til helsevesen, barnehager, skoler og familier som trenger støtte og tilrettelegging. Dette skjer i en tid der samfunnets ressurser allerede er under press. Perspektivmeldingen peker på at disse utfordringene bare vil bli større i årene som kommer, og behovet for bærekraftige løsninger er akutt.
Vi har samlet internasjonale toppforskere for å diskutere hvilke hypoteser forskerne går ut fra, hva forskningen så langt kan fortelle oss, og hvilke tiltak som må på plass for å møte utviklingen.