2025 er Friluftslivets år, og med slagordet «finn din friluftsglede» rettes søkelyset mot friluftslivets betydning for folkehelse, inkludering og livskvalitet. Forskning viser at fysisk aktivitet og opphold i friluft fungerer helsefremmende på en rekke områder. I tillegg skaper friluftsliv fellesskap og tilhørighet, noe som kan bidra til å forebygge utenforskap og fremme livsmestring. Da er det nødvendig å ta vare på naturområder som inneholder nettopp kvalitetene folk oppsøker i friluftslivet sitt.
Likevel befinner vi oss i en situasjon der naturområder bygges ned bit for bit, inkludert folks nærturområder, det biologiske mangfoldet forsvinner, og presset på våre felles friluftsområder øker.
Samtidig diskuteres allemannsretten, hvordan vi fordeler og tilrettelegger for turgåere i naturen, og hvordan friluftslivsorganisasjonene balanserer mellom å gjøre områder tilgjengelige og å bevare dem for fremtiden. Når friluftsliv løftes frem som et viktig folkehelsetiltak for både fysisk og mental helse, hvor stor plass – både i areal og i samfunnets prioriteringer – får det i en tid preget av naturkrise?
I denne debatten diskuterer vi om friluftslivets år er en anledning til å feire, eller taper friluftslivet kampen mellom utbygging og naturvern? Blir feiringen en sovepute for politiske og økonomiske hensyn? Hva må til for å snu utviklingen og sikre at dagens og fremtidens generasjoner har tilgang til gode friluftsområder?