Hvordan kan små og mellomstore bedrifter (SMB) rapportere bærekraftsdata på en måte som gir verdi for både dem selv og større selskaper i verdikjeden? På Arendalsuka presenterer vi funnene fra Grønn Puls, et forskningsprosjekt som har kartlagt utfordringene og statusen for bærekraftsrapportering basert på data fra 640 bedrifter i 29 land.
Vi deler sentrale innsikter om hvorvidt det er mulig å forenkle rapporteringen for SMB-er, samtidig som større selskaper får tilgang til relevante og pålitelige data for å ta mer informerte og bærekraftige valg. Selv om hver enkelt SMB har begrensede utslipp, kan de samlet stå for opptil 60 % av industriens totale utslipp.
Vi ser også på hvordan Omnibus-forslaget kan påvirke dette landskapet. Omnibus tar sikte på å forenkle og harmonisere bærekraftsrapportering på tvers av verdikjeder i EU, noe som kan få stor betydning for SMB-er. Våre analyser viser at en av de største utfordringene for SMB-er er kompleksiteten i rapporteringskravene og mangelen på ressurser til å håndtere dem. Omnibus kan bidra til å redusere denne byrden gjennom en mer standardisert tilnærming, men det er fortsatt spørsmål om hvorvidt dette alene er nok til å sikre at rapportering faktisk skaper verdi og ikke bare blir en administrativ belastning.
Etter presentasjonen inviterer vi til en paneldebatt med representanter fra store operatørselskaper, SMB-er, banker og myndigheter. Sammen vil vi diskutere: • Er bærekraftsrapportering i verdikjeden realistisk? • Kan dette bli en konkurransefordel for næringslivet? • Hvordan kan Omnibus bidra til å løse utfordringene, og hvilke justeringer bør vurderes?