Sosiale medier har blitt ungdommens nye møteplass. Det er en arena for fellesskap og tilhørighet, men dessverre også kriminalitet.
Med noen få tastetrykk lokkes nå sårbare barn i barnevernet inn i kriminelle miljøer. Rekruttering skjer raskt og usynlig, gjennom for eksempel Snapchat og TikTok, der voldelige idealer spres og kriminelle handlinger gir status.
Disse barna er blant våre mest sårbare, og mange av dem er under kriminell lavalder. Barnevernet ser også en økende utfordring i at unge trekker seg unna voksne autoriteter, og knytter sin lojalitet til digitale nettverk som er vanskelige å bryte ut av.
Debatten har lenge handlet om institusjonsplasser og fengsling, og Barneombudet advarer mot å møte økende ungdomskriminalitet med strengere straffer og isolasjon. Samtidig opplever barnevernet at dagens lovverk gir få muligheter til å gripe inn i tide. De ser hva som skjer, men mangler verktøyene for å stoppe det.
Hvordan konkurrerer vi med de digitale fellesskapene som trekker unge mot kriminalitet? Hva kan vi gjøre for å beskytte dem – før det er for sent? Hvor går grensen mellom barns digitale rettigheter og frihet, og samfunnets ansvar for å hindre at de utnyttes?
Stendi inviterer politikere og fagfolk til en diskusjon om hvordan barnevernet best beskytter barn i den nye virkeligheten, der rekruttering av kriminelle ikke lenger skjer på gatehjørnet - men gjennom smarttelefonen de har i lomma.