Energi er den nye valutaen, og Norge står foran flere kritiske veivalg. Skal vi prioritere kraft til industri som sikter mot grønn omstilling og bærekraftig produksjon av aluminium? Eller skal vi gi mer plass til datasentre drevet av kunstig intelligens (KI) og global teknologiutvikling – brukt til å bygge digitale tjenester og lagre alt fra kattevideoer til avanserte simuleringer?
Vindkraft møter økende motstand i mange lokalsamfunn, som allerede har avgitt store naturressurser Bør disse kommunene og fjellbygdene fortsette å avgi ny kraft til områder med kraftkrevende industri, som selv ikke ønsker å legge til rette for ny kraftproduksjon?
Norsk industri trenger stabil og rimelig kraft for å redusere klimautslipp og forbli konkurransedyktig. Hvis vi lykkes, kan norsk prosessindustri bli en modell for grønn omstilling. Teknologigiganter som Google og Meta etterspør enorme mengder energi for å drive datasentre og utvikle KI-løsninger. Dette kan gi arbeidsplasser og økonomisk vekst, men hva er kostnaden for klima og samfunnet? Hva med kjernekraftens mulige rolle? Kan kjernekraft bidra til å frigjøre mer kraft til både industri og teknologiutvikling, og samtidig sikre stabile og bærekraftige energileveranser?
Forskningssatsingen energi, klima og miljø ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) utvikler kunnskap og løsninger for en bærekraftig fremtid. Vi samler eksperter, industriaktører og politikere for å utforske Norge energivalg – og veien videre.