til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2017

Butikkjobb som inngangsport til arbeidslivet. Ny rapport om varehandelen som inkluderingsarena

Arrangør
Fafo, Virke
Dag
Torsdag 17/8 2017 14:00 - 15:00
Arrangementstype
Seminar
Tema
Inkludering , Arbeid
Språk
Norsk
Sted
M/S Sandnes
Stedsbeskrivelse:
Fafo-båten
 


Om arrangementet

Fungerer varehandel som en inkluderingsarena for utsatte grupper på arbeidsmarkedet? Hvilke utfordringer er knyttet til det? Og kan andre bransjer lære av hvordan bransjen rekrutterer og lærer opp nye medarbeidere? Vi diskuterer dette med utgangspunkt i rapporten «Varehandel som inkluderingsarena», som publiseres 17. august.

Program

  • Presentasjon av Fafo rapporten Varehandel som inkluderingsarena v/ Ragnhild Steen Jensen og Kristine Nergaard
  • Innspill og refleksjoner fra Meny
  • Diskusjon/debatt: Innledninger v/ Vibeke Hammer Madsen, Administrerende direktør Virke, og Sigrun Vågeng, Arbeids- og velferdsdirektør
  • Debatt med: Vibeke Hammer Madsen, Sigrun Vågeng, Marianne Marthinsen, stortingspolitiker, AP og Christl Kvam, statssekretær, Arbeids- og sosialdepartementet. Debatten ledes av Fafo-forsker Anne Mette Ødegård

- Jeg er vel en av dem dere er interessert i. Jeg var skolelei og startet i bransjen da jeg var 14, i dag er jeg 40, så jeg har vært her noen år. Varehandel er en stor bransje og det er sannsynlig at du gjennom familie eller venner har kontakt med noen som er i varehandel og sånn kan det åpne seg en mulighet. Sånn var det for meg. Familien min drev med dette og jeg startet i flaskerommet. Jeg husker godt da jeg ble gitt prismaskinen og skulle prise varer. Det var stort, og et ansvar. Du tuller ikke med prisingen. Deretter kan du si at jeg har gått tjenestevei. Jeg fullførte ungdomsskole, men ga meg etter et halvt år på videregående. Etter det gikk veien via frukt- og grøntansvarlig, assisterende butikksjef og jeg ble butikksjef da jeg var 21 år» (butikksjef, dagligvarehandel).

Butikkhandel i Norge sysselsetter om lag 200 000 personer, ca. 8 prosent av lønnstakerne. Butikker har omfattende erfaring fra å rekruttere unge arbeidstakere uten mye formell kompetanse og arbeidserfaring, og handel er en av få bransjer som er åpen for disse. Mange unge har sitt første møte med arbeidslivet som ekstrahjelp i butikk, eller har det som deltidsjobb ved siden av studier. 

I bransjen er det en utbredt oppfatning av at nesten alt kan læres gjennom praktisk arbeid i butikken. Handel mottar også mange personer som kommer via arbeidspraksis og andre tiltak, og som har behov for tilrettelegging eller arbeidstrening. Det kan være ungdommer som har falt ut av skolen, personer med psykiske eller fysiske utfordringer eller innvandrere som trenger språkopplæring.

Samlet betyr dette at varehandel har bred erfaring med å tilrettelegge og gi opplæring til personer med ulike behov, inkludert unge med lite arbeidserfaring.

Møteleder er Anne-Mette &Oslas

Medvirkende
  • Sigrun Vågeng, Arbeids- og velferdsdirektør, NAV
  • Vibeke Hammer Madsen, Administrerende direktør, Virke
  • Marianne Marthinsen, Stortingsrepresentant, AP
  • Christl Kvam, Statssekretær, Arbeids- og sosialdepartementet
  • Ragnhild Steen Jensen, Forsker, Fafo
  • Kristine Nergaard, Forsker, Fafo
  • Anne Mette Ødegård, Forsker, Fafo
Kontaktperson
Jon Lahlum, Fafo, 90667008
Nettside:
Twitter:
Universell utforming
Servering
Ja
Sidevisninger
1111