På arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Europeisk demokrati i fare?

Arrangør
Frivillighet Norge
Dag
Tirsdag 13/8 2019 15:30 - 16:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Demokrati , Menneskerettigheter
Språk
English
Sted
Kløckers teltscene
 


Om arrangementet

Europas sivilsamfunn utfordres. Ifølge EUs senter for grunnleggende rettighterer, FRA, opplever sivilsamfunnsaktører i de fleste EU-land svertekampanjer fra sine politiske ledere, fysiske angrep, kutt i støtte, overregulering og økende motvilje mot å la frivillige organisasjoner blir hørt i politiske prosesser.

Samtidig utfordres ytringsfriheten av økende mediesensur og angrep på journalister, overvåking og antidemokratiske grupper som jobber mot andres mulighet til å delta i demokratiske prosesser i stedet for å delta i fredelig, konstruktiv dialog.

Hvordan utfordrer disse trendene folkets vilje og mulighet til å påvirke samfunnsutviklingen? Ser vi noen av de samme trendene i Norge som i resten av Europa, og hva kan vi gjøre for å motvirke at demokratiet både her og i resten av verden forvitrer?

Audun Fladmoe er forsker på Institutt for Samfunnsforskning, og har i flere år forsket på sivilsamfunn og demokrati. Han presenterer nye funn fra en undersøkelse om forholdet mellom frivillig innsats, politisk deltakelse og politiske holdninger.

Tudor Bradatan er leder for Declic, en rumensk organisasjon med flere hundre tusen medlemmer som bruker online kampanjer for å mobilisere folk til å delta i valg og å demonstrere mot menneskerettighetsbrudd og miljøødeleggelser. Han har også mange års erfaring fra arbeidet mot byggingen av det som ville blitt Europas største gullmine, og kommer direkte fra Bucuresti sammen med Romanias Civil Society Development Foundation for å fortelle om foholdene for aktivister og frivillige organisasjoner i Romania og Europa.

Innleggene følges av en panelsamtale hvor også generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge, styreleder Rode Margrete Hegstad i LNU og generalsekretær Kai Roger Vatne fra Noregs Ungdomslag deltar.

Politisk seniorrådgiver Guri Idsø Viken fra Frivillighet Norge er ordstyrer

Arrangementet vil være på engelsk

Medvirkende
  • Todor Bradatan, Daglig leder, Declic, Romania
  • Paul Chioveanu, Civil Society Development Foundation, Romania
  • Audun Fladmoe, PhD Seniorforsker, Instituttet for Samfunnsforskning
  • Stian Slotterøy Johnsen, Generalsekretær, Frivillighet Norge
  • Rode Margrete Hegstad, Styreleder, LNU
  • Kai Roger Vatne, Generalsekretær, Noregs Ungdomslag
Kontaktperson:
Guri Idsø Viken, Politisk seniorrådgiver, Frivillighet Norge, 95256474, guri@frivillighetnorge.no
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
426