På arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Norge: Fornybart, men ikke på papiret?

Arrangør
Fridtjof Nansens Institutt (FNI), Thema Consulting Group
Dag
Onsdag 14/8 2019 12:30 - 13:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø , Næringsliv
Språk
Norsk
Sted
Lille Andunge
Antall plasser i lokalet
60
 


Om arrangementet

EUs fornybardirektiv pålegger land å dokumentere at strøm som selges som fornybar faktisk er produsert fra fornybare energikilder, gjennom såkalte opprinnelsesgarantier. Disse garantiene omsettes i dag som verdipapirer i et eget marked. Norske strømprodusenter får dermed en solid ekstrainntekt gjennom salg av slike garantier til europeiske bedrifter som ønsker å markedsføre seg som grønne.

Systemet med opprinnelsesgarantier har imidlertid skapt debatt i Norge. Risikerer norske bedrifter å måtte betale ekstra for å kunne profilere seg som grønne, til tross for at Norge har overskudd av fornybar elektrisitet? Og hvorfor skal utenlandske aktører som baserer seg på fossil energi kunne «grønnvaske» seg som mer rene og fornybare enn de egentlig er? I Stortinget er det nylig fremmet forslag om å trekke Norge fra hele systemet med opprinnelsesgarantier.

Fridtjof Nansens Institutt (FNI) og Thema Consulting Group inviterer til lunsj-debatt om de kontroversielle opprinnelsesgarantiene. Hva dreier dette systemet seg om? Hvorfor ble det etablert av EU? Hvordan har garantiene virket og med hvilke konsekvenser? Hvordan kan ordningen tenkes å bli utviklet videre, i takt med at hele EU skifter til fornybar kraftproduksjon?

 

Program:

12.30: Velkomst og introduksjon

12.35: Hva er opprinnelsesgarantier og hvorfor er systemet som det er? v/ Per Ove Eikeland, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

12.45: Oversikt over markedet – hva selges og kjøpes? v/ Berit Tennbakk, partner i Thema Consulting.

12.55: Opprinnelsesgarantier – tikkende bombe eller ren fornøyelse? Adrian Mekki, seniorkonsulent i Thema Consulting.

13.05-13.45: Paneldebatt. Medvirkende: Ole Børge Yttredal, direktør for energi og klima i Norsk Industri. Knut Olav Tveit, daglig leder i Småkraftforeninga. Tom Lindberg, administrerende direktør i EcoHZ.

Arrangementet oppdateres med mer informasjon etter hvert.

 

Arrangementet holdes på bakgrunn av forskningsprosjektet REMAP, finansiert av Norges Forskningsråd, NVE, Statnett, Energi Norge, Agder Energi, Norsk Olje og Gass og NorthConnect.

Medvirkende
  • Per Ove Eikeland, Seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt (FNI)
  • Berit Tennbakk, Partner, Thema Consulting Group
  • Adrian Mekki, Seniorkonsulent, Thema Consulting Group
Kontaktperson
Karoline Hægstad Flåm, Fridtjof Nansens Institutt (FNI), 97717718
Nettside:
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
952