Mange kommuner har vedtatt retningslinjer for å holde kriminelle ute fra kontrakter. Regjeringens a-krimstrategi har flere punkter som gjelder offentlige anskaffelser. Likevel er det store forskjeller i hvordan kontraktsoppfølgingen er organisert og hvor effektiv den er. Noen kommuner bygger opp tunge kontrolltiltak, mens andre sliter med å gjennomføre nødvendig kontroll av kravene til lønns- og arbeidsvilkår.
Det er behov for en klargjøring av hvor langt kommunenes kontrollansvar går.
Hva gjør vi i praksis for å holde de kriminelle borte fra offentlige kontrakter? Hvilke verktøy mangler vi? Hva skal kommunene gjøre og hva skal andre gjøre?
Hvordan kan vi komme et skritt videre mot beste praksis og en fornuftig arbeidsdeling?
Møt Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H )
Jon Sandnes (BNL) og Per Skau (Fellesforbundet), Dag Strømsnes(Difi), Øivind Strømme (direktør Skattedirektoratet og leder SMSØ), Karin Andersen (SV), Frode Jacobsen (Ap).
Innledninger ved Kjærsti Theodorsen (ØRIK) og Beatrice Dankertsen Hennyng (KS Advokatene)
Arrangementet ledes av Aslak Bonde.
Samarbeid mot svart økonomi (KS, LO, NHO, YS, Unio og Skatteetaten) har offentlig innkjøp som et av sine satsingsområder. SMSØ står bl.a bak "10 strategiske grep for å hindre svart økonomi og arbeidslivskriminalitet ved anskaffelser i kommuner og fylkeskommuner". Svært mange kommuner har lagt disse grepene til grunn når de har gjort vedtak for å hindre a-krim.