til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2018

Morgendagens hjernehelse - hva er det for meg? Forventninger til hjernehelsestrategien

Arrangør
Hjernerådet
Dag
Torsdag 16/8 2018 17:00 - 19:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Vesterveien 33
Stedsbeskrivelse:
Strømsbu gård, Vesterveien 33, Arendal
 


Om arrangementet

«Nasjonal hjernehelsestrategi 2018-2024» ble lagt fram ved årsskiftet. Dette er et politisk dokument av samme type som den nasjonale kreftplanen. Hjernerådet er opptatt av at hjernehelsestrategien nå skal bli kjent og settes ut i livet. På møtet på Strømsbu gård spør vi ulike grupper om hvilke forventninger de har til hjernehelsestrategien, og hva morgendagens hjernehelse er for dem. Møtet er særlig beregnet for helsepersonell, men det er åpent for alle interesserte. Stuene på Strømsbu tar ca. 50 personer. 

Nestleder i Hjernerådet, Anette Storstein, skal lede møtet og samtalen. Hun presenterer Hjernerådets arbeid for å få regjeringen til å lage en hjernehelsestrategi og hvorfor vi har synes dette er så viktig. Hjernehelsestrategien er Norges første. Den er også den første i sitt slag i Europa. Ca. 30 prosent av befolkningen vil i løpet av livet få en sykdom eller skade i hjernen, ryggmargen eller nervesystemet. Hjernerådets mål er å forebygge mest mulig, slik at færrest mulig blir rammet. Men er man rammet, skal man ha best mulig behandling og rehabilitering. Skade eller sykdom i hjernen er den vanligste årsaken til uførhet og den nest vanligste til død, i følge det internasjonale prosjektet «Global Burden of Disease» som Verdens Helseorganisasjon (WHO) har tatt initiativet til.

Arne Mjåland fikk et kraftig hjerneslag da han bare var 28 år gammel. Legene opererte bort halve hjerneskallen for å minske trykket i hjernen. Etterpå satte de skallen på plass igjen! I dag har Arne Mjåland gjennom intens trening blant annet syklet Norge på langs. Han snakker om hva morgendagens hjernehelse er for han som har gjennomgått et hjerneslag.

Nyere hjerneforskning peker på at psykiatrien hører med til hjernens område og er aktuell når vi snakker om hjernehelse.  Psykiater Anne Helseth Udal vil ha innlegg om «Morgensdagens hjernehelse – hjernehelsestrategien sett fra en psykiaters ståsted». Hun har bred erfaring fra voksenpsykiatri, barne- og ungdomspsykiatri, allmennpraksis, habilitering og forskning. Hun tok sin doktorgrad om nevromotoriske og nevropsykologiske funn ved ADHD og tidlig debuterende bipolar lidelse. I dag arbeider hun som overlege ved DPS døgnpost Arendal. Parallelt arbeider hun med translasjonsforskning på ADHD-relatert nevromotorisk dysregulering og kroniske muskelsmerter/ fibromyalgi.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen hos helseministeren har vært sentral ved utarbeidelsen av regjeringens hjernehelsestrategi. Vi har bedt henne snakke om visjoner og målsettinger for hjernehelsestrategien og hjernehelsearbeidet.

Det blir samtale i stuene på Strømsbu om innleggene. Dessuten blir det rikelig anledning til å stille spørsmål og komme med kommentarer knyttet til hjernehelsestrategien, også om tema som ikke er kommet fram i innleggene.

Møtet innledes med mingling og mat.

Medvirkende
  • Karen Herlofsen, Nevrolog, Eier av Strømsbu
  • Arne Mjåland, Hjernehelsepasient, Vestfoldforeningen av Landsforeningen for slagrammede
  • Anne Helseth Udal, Psykiater, Sørlandet Sykehus
  • Anne Grethe Erlandsen, Statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet
  • Anette Storstein, Overlege og konferansier, Haukeland universitetssykehus og Hjernerådet
Kontaktperson
Aud Kvalbein, Daglig leder, Hjernerådet, 40413665, post@hjerneradet.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Ja
Sidevisninger
1413