Frivillig beredskap - hva skjer hvis den forsvinner?

Arrangør
Gjensidigestiftelsen, Norske Kvinners Sanitetsforening, Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum (FORF)
Dag
Tirsdag 13.8 2024 12:30 - 13:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Annet
Samfunnssikkerhet og beredskap
Språk
Norsk
Sted
Bærekraftscenen
Vis i kart
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Elisabeth Aarsæther, direktør, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Håkon Skulstad, assisterende politidirektør, Politidirektoratet
Jon Halvorsen, direktør, Hovedredningssentralen
Malin Stensønes, generalsekretær, Norske Kvinners Sanitetsforening
Bente Asphaug, daglig leder, Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum
Ingrid Lorange, administrerende direktør, Gjensidigestiftelsen
Ragnhild Male Hartviksen, stortingsrepresentant, justiskomiteen, Arbeiderpartiet
Tor Mikkel Wara, tidligere justisminister, Fremskrittspartiet
Lars Erik Mørk, debattleder/kommunikasjonssjef, Gjensidigestiftelsen
Kontaktperson
Lars Erik Mørk, Gjensidigestiftelsen, 92201133
Nettside
https://www.gjensidigestiftelsen.no/
https://sanitetskvinnene.no/
https://www.forf.no/
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Hørselshjelpemidler
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Hver dag er det vanlige folk som utfører livreddende førstehjelp og som redder folk til sjøs, på land og i fjellet. Når det gjelder søk etter savnet person, redning av personer fra terrenget og innsats i snøskred, er frivillige den primære ressursen samfunnet vårt kan spille på. I gjennomsnitt er frivillige mannskaper involvert i 9 oppdrag hver eneste dag, og tendensen er økende.  I tillegg bidrar frivillige med både omsorgsberedskap og støttefunksjoner til de skarpe delene av søk- og redningsaksjoner. Vi så det under Gjerdrum og ikke minst under ekstremværet "Hans" der frivillige hjalp til med evakuering, ivaretakelse av sårbare eldre, forpleining og omsorg til evakuerte og nødetater.

Den norske redningstjenesten er tuftet på en lang tradisjon med at naboer stiller opp for hverandre hvis noe skjer. Denne tradisjonen forvaltes i dag i stor grad av de frivillige organisasjonene Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp Sanitet, Redningsselskapet, Norske Redningshunder, Norsk Radio Relæ Liga, Speidernes Beredskapsgrupper, Norsk Grotteforbund og NLFs Flytjeneste som til sammen representerer 10 000 mannskaper over hele landet. Disse mannskapene er trent i alt fra førstehjelp, redning på sjø og i elv, snøskred, hundeførere, grotteredning, dykkere, piloter og kommunikasjon ved sambandsbrudd. I tillegg til disse har Norske Kvinners Sanitetsforening over 5000 beredskapsfrivillige som kan bidra ved kriser gjennom samarbeidsavtaler med blant annet DSB, Helsedirektoratet, Politidirektoratet og 150 kommuner.   

Samfunnet vårt er helt avhengige av disse ressursene, men myndighetene ser ikke helt å ha forstått at frivilligheten ikke er gratis. Det handler ikke om lønn og godtgjørelser, men midler til å dekke utstyr, til øvelser, opplæring og kompetansebygging. Gjensidigestiftelsen er opptatt av å skape gode liv i et trygt samfunn og har vært en betydelig økonomisk bidragsyter til styrking av beredskapen de siste årene. Det fikk de Samfunnssikkerhetsprisen for i 2021. Men private penger kan ikke løse utfordringene alene. Også myndighetene må i mye større grad delta i spleiselaget og legge til rette for forutsigbare tilskuddsordninger og rammevilkår.

For hva skjer hvis den frivillige beredskapen forvitrer og blir borte? Hva skjer da med samvirkemodellen som har tjent oss vel i over 50 år?  Vi tar debatten.

 

Hopp til toppen