Prostatakreft – er det en annerledes krefttype?

Arrangør
Prostatakreftforeningen
Dag
Tirsdag 13.8 2024 14:30 - 15:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Frivillighetsteltet
Vis i kart
Medvirkende
Even A. Røed, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
Karol Axcrona, urolog, Oslo universitetssykehus
Anita Tunold, adm.dir, Aleris Helse AS
Daniel Ask, styreleder, Prostatakreftforeningen
Marius Normann, Onkolog, Kreftklinikken
Andreas Stensvold, Kreftlege og Konst. fagdirektør, Sykehuset Østfold HF
Kontaktperson
Andreas Hole, Sekretariatsleder, Prostatakreftforeningen, +4795202128, andreas.hole@orgservice.no
Nettside
https://prostatakreft.no/
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

I dag er det i stor grad opp til menn selv å ta ansvar for sin egen helse, noe som fører til store variasjoner i villscreening for prostatakreft. Dette resulterer ofte i at diagnosen blir stilt for sent. Har vi et godt nok system for tidlig oppdagelse av prostatakreft? 

Prostatakreft skiller seg fra de fleste andre kreftsykdommer når det gjelder oppfølging og er den eneste kreftsykdommen som ikke rutinemessig blir fulgt opp av fagspesialister. Den offentlige helsetjenesten står overfor utfordringer som helsekøer, personellmangel og en stadig aldrende befolkning. Antall nye tilfeller av prostatakreft er forventet å stige de kommende årene til omkring 7000 per år, og dødeligheten er nært knyttet til tidlig oppdagelse, god behandlingskvalitet og tilgang til effektive medisiner. 

Hvordan kan vi forbedre behandlingen og oppfølgingen av prostatakreft? Private klinikker tilbyr både utredning og behandling, både i Norge og i utlandet, uten helsekøer og med tilgang til medisiner som det offentlige ennå ikke har tatt i bruk. Men i dag er dette tilbudet forbeholdt de med egne midler eller helseforsikring. 

Hvordan kan den offentlige helsetjenesten samarbeide med private aktører for å sikre at alle pasienter får best mulig behandling? 

Hopp til toppen