Fra inkludering til smart rekruttering

Arrangør
Stiftelsen Signo, Norges Døveforbund
Dag
Onsdag 14.8 2024 16:30 - 17:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Arbeidsliv
Inkludering
Språk
Norsk
Sted
Samfunnsteltet
Vis i kart
Medvirkende
Petter Noddeland, Generalsekretær, Norges Døveforbund
Hege Farnes Hildrum, Generalsekretær, Stiftelsen Signo
Sonja Skinnarland, Arbeids- og tjenestedirektør, NAV
Hanna Cederström, Arbeidsveileder, Signo arbeid og deltagelse
Loveleen Rihen Brenna, Daglig leder, Seema AS
Kontaktperson
Martin Berhovde, Rådgiver, Stiftelsen Signo, 92240738, martin.berhovde@signo.no
Nettside
http://www.signo.no
http://www.doveforbundet.no
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Tegnspråktolking
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Motiverte og kvalifiserte mennesker med mye erfaring står utenfor arbeidslivet. De representerer en del av mangfoldet i samfunnet vårt og mange har unike kvalifikasjoner. Hvorfor får ikke døve jobb? Viljen er sterk, lysten er til stede, men barrierene er høye.

Mangelen på ressurser i arbeidsmarkedet vil øke, og det er kamp om å få kvalifisert personell inn i bedriftene. Likevel er det mange som venter på å få komme inn på arbeidsmarkedet, og selv om de er kvalifiserte, sees de ikke på som likeverdige ressurser. Dette selv om tilrettelegging dekkes i stor grad av NAV som gir rom for nytekning og optimalisert bruk av ressurser.

Å delta i arbeidslivet er viktig for den fysiske og psykiske helsen vår. Smart bruk av ressurser bidrar til verdiskapning og konkurransefortrinn. Staten har innført flere tiltak, men fortsatt oppleves arbeidsmarkedet for mange som utilgjengelig. Hvem har egentlig ansvaret? 

Vi begynner timen med et innlegg fra Nasjonalt behandlingssenter for sansetap og psykisk helse (NBSPH), som presenterer den store PsykHør-undersøkelsen denne dagen og sine funn knyttet til hørselstap og utenforskap i arbeidslivet.

Generalsekretær Per Erik Ommundsen i Politiets Fellesforbund er av de som har ansatt en døv medarbeider. Han vil fortelle om sine erfaringer, hva som skal til for å lykkes og hvorfor det er viktig å tenke mangfold i rekrutteringsprosessen.

Vi avslutter timen med en paneldebatt som løfter spørsmål til hvordan man kan drive smart og mangfoldig rekruttering og hvordan samfunnet kan jobbe målrettet mot å gå fra å inkludere, til å tenke rekruttering av personer som har kvalifikasjoner og som ikke kommer inn på arbeidsmarkedet.

Til paneldebatten har vi invitert sentrale personer for å debattere hvilke utfordringer samfunnet står over, og hvordan arbeidsgivere og politikere kan samarbeide for å senke terskelen for å rekruttere døve og hørselshemmede inn i arbeidslivet.

Hopp til toppen