Kunstig intelligens (KI) i energibransjen: Skal vi lede an eller følge etter?

Arrangør
Energy Valley, AI Energy Cluster
Dag
Onsdag 14.8 2024 17:30 - 18:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Energi
Digitalisering
Språk
Norsk
Sted
Torvscenen
Vis i kart
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Silvija Seres, Founder, TechnoRocks
Per-Eilert Vierli, VP, Head of Energy Markets, Norsk Hydro
Sebastian Bringsværd, Head of Norway & Sweden, Mainstream Renewable Power, Part of Aker Horizon
Lene Diesen, Administrerende direktør, NetNordic
Trond Moengen, Leder Energi og Samfunn, Digital Norway
Thordur Arnason, Vice President Capgemini AI Futures Lab, Capgemeni Invent
Ola Thorud Jacobsen, Head of Innovation & Ecosystem, Energy Valley
Kontaktperson
Ola Thorud Jacobsen, Head of Innovation & Ecosystem, Energy Valley, 93062005, ola.jacobsen@energyvalley.com
Nettside
https://energyvalley.no/
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Hørselshjelpemidler
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

I en tid der digitale løsninger og muligheter raskt endrer landskapet i alle industrier, står energibransjen ved en kritisk skillevei. Regjeringens visjon, som uttrykt i "Nasjonal strategi for kunstig intelligens" (2020), er at Norge skal kapitalisere på innovasjonspotensialet som kunstig intelligens (KI) tilbyr. Med en sterk kunnskapsbase innen olje og gass, samt en voksende fornybar energisektor, har Norge en unik mulighet til å lede an i integreringen av KI-teknologier for å forbedre effektivitet, bærekraft, sikkerhet og produktivitet. 

I september 2023 kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre en investering på én milliard kroner i forskning på KI og digital teknologi.  

Med fokus på februar 2024s annonsering, er målet å kanalisere denne "KI-milliarden" til opprettelsen av flere KI-sentre, en strategi som har møtt både applaus og kritikk. 

Kritikere peker på utfordringer med fragmentering og siloarbeid som kan hemme nasjonalt og internasjonalt samarbeid, samt utfordringer ved å kunne tiltrekke seg global ekspertise. Dette står i kontrast til Sveriges WASP-program, som bl.a. med nesten 5 milliarder kroner (SEK) i støtte fra Wallenberg-familien, har satset stort på en mer sentralisert tilnærming.   

Innenfor energisektoren reiser dette viktige spørsmål: Har Norge, med sine svært gode forutsetninger og allerede etablerte sterke miljøer, det som kreves for å ikke bare følge, men også lede an i KI-utviklingen?  

Hvordan kan vi best utnytte KI innen bl.a. smart grids, prediktivt vedlikehold, værprognoser for fornybar energiproduksjon, trading, CCUS etc.? 

Og hvordan kan vi sikre at Norge ikke bare holder tritt, men setter standarden for innovasjon og anvendelse av KI i energibransjen? 

Disse spørsmålene står sentralt i vår diskusjon, og vi inviterer ledere, eksperter og innovatører fra både energibransjen og KI-feltet til å utforske veien fremover.  

Sammen kan vi kartlegge en kurs som sikrer Norges posisjon som en ledende nasjon i den globale energiovergangen, drevet av de mulighetene som kunstig intelligens tilbyr. 

Hopp til toppen