Når barn truer med terrorangrep

Arrangør
Politiets sikkerhetstjeneste
Dag
Tirsdag 13.8 2024 12:30 - 13:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Sikkerhet/forsvar
Språk
Norsk
Sted
Bystyresalen
Vis i kart
Kontaktperson
Eirik Veum, Politiets sikkerhetstjeneste, 96237277
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Når mindreårige blir radikalisert

PST ser med økt bekymring på at barn helt ned i 12-årsalderen blir radikalisert og rekruttert inn i miljøer og nettverk som kan utgjøre en trussel mot landets sikkerhet. Det er de høyreekstremistiske og islamistiske miljøene som er mest aktive i rekrutteringen av mindreårige.

Gjennom de siste månedene har PST fulgt med på flere digitale fora der mindreårige gutter delte og spredte ulike former for høyreekstremt materiale. Innholdet ble betegnet av PST som grovt og det fremkom støtte til kjente terrorister som Anders Behring Breivik og Brenton Tarrant. På forumene ble terrorhandlinger omtalt i positive ordlag, det ble publisert voldsvideoer og andre videoopptak av terrorangrep. Dette førte til at PST i juni 2024 gjennomførte en koordinert operasjon mot mellom 15 og 20 mindreårige. De hadde alle deltatt i de høyreekstreme digitale foraene. Samtlige ble kalt inn til forebyggende samtaler med PST, og i noen tilfeller, lokalt politi.

Hvordan arbeider PST når de avdekker nettverk der barn er blitt radikalisert og er i ferd med å bli en del av miljøer som truer landets sikkerhet? Er samarbeidet mellom den norske sikkerhetstjenesten, skolevesenet og helsevesenet godt nok? Hva vet vi egentlig om barna som blir radikalisert? Kan de være farlige?

I samtalen får du møte spesialrådgiver i PST, Siv Sørensen, og assisterende sjef i PST, Inga Bejer Engh. De møter Cathrine Thorleifsson, leder for Ekstremismekommisjonen, Cathrine Marie Lofthus, departementsråd i Helse og omsorgsdepartementet samt fungerende barneombud, Ivar Stokkereit.

Hopp til toppen