Hvorfor er Kina en økende trussel mot Norge?

Arrangør
Politiets sikkerhetstjeneste
Dag
Mandag 12.8 2024 14:30 - 15:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Sikkerhet/forsvar
Språk
Norsk
Sted
Bystyresalen
Vis i kart
Kontaktperson
Eirik Veum, Politiets sikkerhetstjeneste, 96237277
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Hvorfor er Kina en trussel mot Norge?

PST har i sine trusselvurderinger slått fast at Kina utgjør en betydelig, og økende, etterretningstrussel mot Norge. Forklaringen er et forverret forhold mellom Kina og vestlige land, kinesernes posisjonering i nordområdene og et kinesisk ønske om å ha kontroll over kritiske forsyningskjeder.

Til tross for den økte etterretningstrusselen har norske myndigheter likevel ønsket å ha en god relasjon til kineserne. Norge og Kina har et utpreget samarbeid innen forskning, næringsliv, kultur og politikk. Ved norske utdanningsinstitusjoner er det et betydelig innslag av studenter og forskere. Turismen fra Kina til Norge er økende og for en rekke norske bedrifter gir handelen med Kina kjærkomne inntekter.

Kontakten mellom landene er likevel utfordrende. PSTs vurdering er at de gode relasjonene blir utnyttet av det kinesiske regimet gjennom omfattende og ulovlig etterretningsvirksomhet mot Norge. Kinesiske sikkerhetstjenester operer her i landet for å få tak i sensitiv informasjon. Det fører blant annet til at norsk teknologi og kompetanse benyttes til utviklingen av Kinas militære kapasiteter og norske statsborgere har blitt rekruttert som kilder for de kinesiske sikkerhetstjenestene.

PST følger med på de kinesiske sikkerhetstjenestenes virksomhet i Norge og betegner Kina som en økende etterretningstrussel.

Samtidig er Kina en viktig handelspartner for Norge og et land som ligger langt borte. Trenger vi egentlig bekymre oss?     

Hopp til toppen