Snåsamannen og Einstein. Om intuisjonen og det kloke, kreative, sunne og sanne i oss.

Arrangør
Skogen forlag
Dag
Torsdag 15.8 2024 13:00 - 15:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
KUBEN museum og arkiv
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
møterom
Antall plasser i lokalet
65
Medvirkende
Jan Karlseng, psykiater, skogen forlag
Linda Viken Eide
Kontaktperson
Jan Karlseng, psykiater, Skogen forlag, 97744075, jankarlseng@hotmail.com
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Det inviteres til spørsmål og dialog om livets store spørsmål.

Makten kalt de intuitive kvinner hekser og brant de på bålet. Enda blir vår dypt fascinerende intuisjon og sjel motarbeidet.

Hvorfor ønsker vi ikke å lytte til de som vet noe om menneskets dype mening og sannhet? Har vi ikke fått nok av egoisme og krig ? Er det ikke på tide å forstå menneskets dype psykologi ?

Etter psykiaterutdannelsen visste jeg ingenting om vår spennende indre natur, også kalt vår sjel. Jeg var blitt den indoktrinerte, arrogante legen med et forenklet syn på mennesket. Etter hvert forsto jeg at naturvitenskapen slett ikke hadde besvart de store spørsmål om mennesket. 

 Det forbauset meg å lese at 80 % av oss kan kjenne at noen ser på oss bakfra. At over 80 % av oss visste hvem som ringte dem. Og at vi alle er i klar bevissthet (sjelen); hver natt i dyp drømmeløs søvn, i glimt i stillhet i naturen, i kunstopplevelser, i kriser i livet og nær døden.

Snart skulle jeg virkelig bli kastet ut i uutforsket landskap. Min sjeleveileder dukket opp i form av en god og snill hjelper – Joralf Gjerstad, Snåsamannen. Jeg skulle tilbringe mange måneder sammen med han og være tilstede i mange møter der han  hjalp mange til selvhelbredelse. Jeg opplevde hans telepatiske evner og hans klarsyn. Det skaket meg helt eksistensielt. Noe mykere begynte å spire i ytterkanten av tankene.

Alexander Solzjenitsyn, nobelprisvinner i litteratur, satte også ord på denne selvhelbredelsen: ”Bare den som gir avkall på alt, blir helt fri. Frihet begynner når det ikke er mer å miste. Da begynner en veldig kraft i dypet av sjelen å sette seg i bevegelse. Ikke bare gir den en utmattet kropp utrolig motstandskraft, men den begynner også å påvirke den synlige verden omkring oss på en ubegripelig måte for moderne virkeligoppfatning. De som prøver å bevare sin fysiske eksistens på bekostning av sjelen, taper dem begge. De som er beredt til å miste kroppen på bekostning av sjelen, får beholde kroppen”

Jeg oppdaget de opplyste kvinner og menn i den ”gamle psykologi”i India,Kina som hadde dyp innsikt i sjelen. De beskrev egenskapene som fantes her: intuisjonen, nåden, informasjonsfeltet,betrakteren, den intense gleden .. og meningen med livet.

Og i Jon Fosse tekster møter vi søkende mennesker som aner at det er noe mer og større enn det rent materielle. Som Fosse sier, når jeg kommer inn i denne fascinerende tilstedeværelsen ;merker jeg at når jeg skrev, var det ikke jeg som skrev. Når jeg får det til, er det liksom ikke jeg som skriver”

Og Børli skriver i diktet evighetens tavler om sjelens informasjon;

                       Ingenting forsvinner.

                       Alt blir uutslettelig risset inn

                       på evighetens tavler.

                       Om bare en fugl flyr gjennom solfallet,

                      to mennesker veksler noen vennlige ord  ....

                       så vil disse små tingene

                        bli bevart i den universelle bevissthet.

 

     La deg inspirere til egen undring.

Hopp til toppen