Hva kan verden lære av Norges storskala lekegrind for elektrisk transport?

Arrangør
Elnett 21
Dag
Torsdag 15.8 2024 11:30 - 12:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Energi
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Kanalplass-scenen
Vis i kart
Medvirkende
Anette Sigmundstad, Lufthavndirektør, Avinor
Trond Winther, Administrerende direktør, Lnett
Åsta Våland Veen, Teknisksjef, Stavangerregionen Havn
Ronny Fiuren, Forretningsutvikler, Forus Næringspark
Kontaktperson
Margrethe Vika, Elnett 21, 41515597
Nettside
http://www.elnett21.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Hørselshjelpemidler
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Med 40 millioner kroner i Enova-støtte har pilotprosjektet Elnett21 testet ut løsninger for elektrisk transport i havn, på vei og flyplass i stor skala. Nå kommer verden til Nord-Jæren for å høste erfaringer fra Elnett21 – men er dette nok til å hindre en kamp om kraften?

34 prosent av norske klimagassutslipp kommer fra transport. I 2022 var de samlede utslippene fra transport 16,4 millioner tonn CO2 –ekvivalenter viser tall fra SSB. Vi må derfor få mer transport over på fornybar energi for å lykkes med å redusere klimagassutslippene i Norge. 

Bli med på debatt om hvilke løsninger og utfordringer knyttet til å gjøre transport til vei, luft og sjø utslippsfri.

Dette har Elnett21 bidratt til:

  • Rogalands største bakkemonterte solcelleanlegg er installert på Stavanger lufthavn, Sola og de har også etablert en batteripakke som kan lagre 560 kilowattimer. Lufthavnen har jobbet med reduksjon av forbruk, smart styringssystem, batteripakker og solcelleanlegg for å gjøre seg klar for elektriske kjøretøy og elfly. Et elfly kan representere en hel lufthavn i effektforbruk.
  • I dag er 33% av all transport i Forus Næringspark elektrisk, viser data fra data fra bomringene. Blant annet er 60 prosent av de 300 bilene til Rogaland Taxi elektriske. 
  • I Risavika kan tre offshorefartøy lades med landstrøm samtidig, og landstrømanlegget utvides i disse dager. I 2023 ble det totalt levert 2,4 millioner kWh til landstrømanlegg i Risavika.  Gjennom Elnett21 er det installert solcelleanlegg i kombinasjon med batteri og energistyring.  Den første elektriske containertrucken med CCS-lader i verden er tatt i bruk i Risavika havn hos Westport.
Hopp til toppen