Er vi bygget for sikkerhetspolitisk krise?

Arrangør
Bygg Arena Arendal (BAA) 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringengen her representert ved:, EBA, Forsvarsbygg og Norconsult
Dag
Onsdag 14.8 2024 08:30 - 09:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Samfunnssikkerhet og beredskap
Sikkerhet/forsvar
Språk
Norsk
Sted
Baker Jørgensen
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Byggeplassen 2. etg sal A og B
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Eirik Kristoffersen, forsvarssjef
Ine Marie Eriksen Søreide (ikke bekreftet), utenriks og forsvarskomiteen, Høyre
Nils-Ole Foshaug, utenriks og forsvarskomiteen, Ap
Thorbjørn Thoresen, direktør, Forsvarsbygg
Stein Ivar Hellestad, konsernsjef, Skanska Norge
Elisabeth S. Aarsæther, direktør, Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB)
Harald Sunde, leder, Totalberedskapskommisjonen
Cecilie Ditlev Simonsen, møteleder, First House
Kontaktperson
Lene Eikefjord, Bygg Arena Arendal. 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen, 92851269, bae.arendal@gmail.com
Nettside
http://www.byggarenaarendal.no
Facebook
www.facebook.com/byggarenaarendal
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Sikkerhetssituasjonen i Europa er mer alvorlig og konfliktfylt enn på lenge. Det påvirker våre samfunnsinstallasjoner. Det påvirker hvordan byggenæringen arbeider. Næringens rolle for nasjonal beredskap er sentral og må avklares.

Vi har lært én ting av Ukraina: Bygninger er bombemål, og det skilles ikke mellom sivil og militær infrastruktur. For at vi som nasjon skal ha tilstrekkelig forsvarsevne, må vi ha bygg og anlegg som er forberedt på en krise. Vi må ha en byggenæring som vet hvordan de skal bidra.

Er vi i på etterskudd med tiltak og planer for å bygge og drifte det samfunnet har behov for? Har vi tilstrekkelig kontroll med forsyninger av varer og råmaterialer når verdikjeden må pålegges sterkere restriksjoner? Har vi en plan for å dekke etterslepet på investeringer og drift og vedlikehold innenfor forsvarssektorens bygg, anlegg og eiendom?

Vi tar debatten om hvordan Norge må forberede bygg og infrastruktur på sikkerhetspolitiske kriser.

Velkommen v/Kari Sandberg, administrerende direktør EBA

  • Sikkerhetssituasjonen i Europa og i Norges nærområder. Hva betyr dette for Norge og hvordan håndterer Forsvaret et nytt trusselbilde?

General Eirik Kristoffersen, Forsvarssjef

  • Forsvarssektorens plan for å dekke gapet

Den nye langtidsplanen for forsvarssektoren gir klare føringer for hvordan forsvarssektoren skal dekke gapet. Det gjelder både etterslepet på dagens bygninger, og planene om nye investeringer. Hvordan ser de kommende 10-15 årene ut? Hvordan må forsvarssektoren og BAE-næringen samarbeide om å forberede seg på kommende oppdrag, og samtidig være inkludert i utvikling av planer?

Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg i samtale med Liv Kari Hansteen, administrerende direktør, RIF

  • Hele samfunnet må bidra

Norges forsvarsevne bygges ikke utelukkende av Forsvaret. Hele samfunnet må bidra, både offentlige virksomheter, næringsliv og befolkningen. Det er dette som er totalforsvaret. Både forsvarskommisjonen og totalberedskapskommisjonen har vært tydelige på at totalforsvaret må styrkes. Hva forventer vi av totalforsvaret, og hvordan bør samspillet mellom offentlige etater, sivilt næringsliv og befolkningen være?

Elisabeth  Aarsæther, direktør Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

  • Har alvoret gått opp for oss?

De kommende årene forventes det at BAE-næringen skal møte økt etterspørsel, særlig mye i de nordligste fylkene. Samtidig stilles det betydelig strengere krav til sikkerhet og kontroll på verdikjeden. Anleggsentreprenørene skal bygge, drifte, vedlikeholde en rekke samfunnskritiske funksjoner som veianlegg, bruer, jernbanestrekninger, vannforsyning, kraftanlegg mv. I en gitt situasjon skal disse anleggene også kunne repareres. Vi skal bygge opp kapasitet, samtidig som vi skal samarbeide og lage planer for å være godt forberedt på kriser. Er vi forberedt på en slik utvikling?

Harald Sunde, leder av totalberedskapskommisjonen

Hopp til toppen