Energiomstilling i nord | Hvordan sikre nok fornybar energi til å endre?

Arrangør
Troms Kraft, Nord-Tromsrådet
Dag
Onsdag 14.8 2024 14:30 - 15:15
Arrangementstype
Samtale
Tema
Energi
Språk
Norsk
Sted
Lavvoen
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Fløyheia (ta glassheisen opp)
Medvirkende
Sigurd Rafaelsen, Medlem Energi- og miljøkomiteen, Stortinget
Kai Petter Johansen, Ordfører, Kvænangen kommune
Semming Semmingsen, Konsernsjef, Troms Kraft
Møteleder: Inger Johnsen, Kommunikasjonssjef, Troms Kraft
Kontaktperson
Inger Johnsen, Kommunikasjonssjef, Troms Kraft, 41621672, inger.johnsen@tromskraft.no
Nettside
https://www.tromskraft.no/
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

En fersk rapport fra Thema peker på at Norge vil være 6 TWh i minus i 2030. I dag er vi 18 TWh i pluss. Zoomer vi inn på den nordligste delen av landet; Troms og Finnmark, så er vi allerede i en underskuddssituasjon. Tildeling av kraft har gått fra å være en selvfølge til en situasjon med stopp i tildelinger over 5 MW nord for Ofoten. Det setter en stopper for nordnorske samfunn og næringsliv sin evne til omstilling og utvikling. Og det truer forsyningssikkerheten.

For vi må omstille oss. Men hvordan skal vi sikre nok fornybar energi til å endre? I april i år kom Miljødirektoratet med en rapport som ser på mulige klimatiltak i Norge frem mot 2035. I rapporten peker de på at «Tilgang på kraft er en forutsetning for mange av tiltakene». De mener at vindkraft på land er blant de helt nødvendige teknologiene for å nå målene fordi den er teknisk moden, og har akseptable konsekvenser for naturmangfold og karbonrike arealer. Vindkraftmotstanderne løfter kjernekraft opp og frem, reindriften opplever press på alle kanter, og det store flertall heier på mer vannkraft.

  • Hvilken energiform er løsningen for Nord-Norge? Og hvorfor?
  • I hvilken bakgård bør ny kraftproduksjon bygges?
  • Hva står på spill for involverte parter? Er behovene til reindriften, næringslivet og samfunnet for øvrig mulig å løse på en slik måte at alle har en bærekraftig fremtid i sikte?

Dette er spørsmål vi reiser rundt bålet i Arendal. Stortingspolitiker Sigurd Rafaelsen kommer for å gi oss et overordnet bilde sett fra Stortingets energi- og miljøkomité. Deretter blir Sigurd Rafaelsen med i en panelsamtale, hvor vi bl.a. har med oss konsernsjef i Troms Kraft, og ordfører i Kvænangen kommune. Flere paneldeltakere vil bli publisert innen kort tid.

Arrangementet foregår i en toppmoderne lavvo på Fløyheia i Arendal. Velkommen!

Hopp til toppen