Ytringsfrihet før og nå -fengslet for å ha blomst i knapphullet

Ungdom
Arrangør
ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Falstadsenteret
Dag
Fredag 16.8 2024 13:00 - 13:45
Arrangementstype
Workshop
Tema
Menneskerettigheter
Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Menneskerettighetsteltet
Vis i kart
Medvirkende
Ingeborg Hauge, museumspedagog, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Inger Fagerberg, pedagog og prosjektkoordinator, Falstadsenteret
Kontaktperson
Ingeborg Hauge, museumspedagog, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, +4797986733
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Ytringsfriheten står sterkt i Norge i dag. Alle har rett til å motta og gi informasjon, og til å ytre sin mening om den ikke er hatefull eller diskriminerende. For rundt 80 år siden, da Norge var et okkupert land styrt som et diktatur, var vilkårene for ytringsfriheten helt annerledes. 

I denne workshopen skal vi utforske hvordan det stod til med ytringsfriheten under andre verdenskrig. Hvilke konsekvenser kunne det få for enkeltmennesker å ytre seg i en tid da ytringsfriheten i Norge ble opphevet og streng sensur preget hverdagen?  Hvilken risiko innebar det å gå med rød nisselue, høre på radio, skrive dikt eller dele ut aviser?

Vi bruker det digitale registeret fanger.no for å utforske vilkårene for ytringsfrihet under andre verdenskrig. Hva skulle til for å bli arrestert? Hvilke ytringer ble sett på som en trussel og medførte fengselsstraff? Fanger.no er utarbeidet av Falstadsenteret og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, og har til nå et register over omtrent 45000 norske kvinner og menn som satt i fangenskap under andre verdenskrig. 

I dag er ytringsfriheten beskyttet av både norsk lov og artikkel 19 i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter. I workshopen vil vi sammenligne ytringsfrihetens vilkår under andre verdenskrig og dens vilkår i Norge i dag, og også reflektere rundt ytringsrommet i dag.

Det er påmelding via denne lenken til dette arrangementet. Vi gjør det sånn på grunn av plassbegrensning og for at dere som kommer som gruppe skal få en best mulig opplevelse av arrangementet.  

Hvis du lurer på noe, kan du kontakte kontaktpersonen som er oppført nedenfor.

Hopp til toppen