- Arrangør
- Bærum kommune
- Dag
- Onsdag 14.8 2024 18:15 - 19:15
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Klima/miljø
- Innovasjon
- Språk
- Norsk
- Sted
- Grand Hotel Arendal
- Vis i kart
- Kontaktperson
- Cathrine Marstein Engen, Prosjektleder, Bærum kommune, 45404605, cathrine.marstein.engen@creodigital.no
- Nettside
- http://porfyr.no
- https://www.baerum.kommune.no/politikk-og-samfunn/samfunnsutvikling/om-barum-ressursbank/markedsplass/
- https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Vedtak/Vedtak/Sak/?p=89530
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Rullestoltilpasset WC
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Bærekraftig massehåndtering: Sammen gjenbruker vi massene
Bygg- og anleggsnæringen står globalt for 40% av alt CO2-utslipp, 40% av energiforbruket og 40% av avfallet. Skal Norge nå sitt mål om 55% utslippskutt fra 1990-nivået innen 2030, må vi finne løsninger for denne næringen.
Overskuddsmasser fra bygg- og anleggsprosjekter er en ofte en oversett og uutnyttet ressurs. Det ligger derfor et enormt potensial for mer sirkulær utnyttelse av slike masser gjennom å minimere uttak av jomruelige masser og redusere avfall. Når det som tidligere har vært ansett som «avfall» blir en verdifull ressurs, oppstår også økonomiske muligheter for aktørene i bransjen.
Stortingets vedtak 455(2023) om sirkulær økonomi sier «Stortinget ber regjeringen legge til rette for etableringen av en digital markedsplass for overskuddsmasser, etter modell fra Bærum ressursbank». Bærum kommune er nå meget stolte av å lansere denne digitale markedsplassen. Markedsplassen har fått navnet Porfyr.
Nå når markedsplassen er en realitet inviterer vi til debatt om hvordan næringen (offentlige og private) jobber videre sammen for å gjenbruke overskuddsmassene, og hvordan sirkulærøkonomi kan implementeres i praksis for å skape varig endring i en næring med enorm miljøpåvirkning.
Hvordan kan en hel næring jobbe for at overskuddsmasser går til gjenbruk? Hvilke virkemidler kan det offentlige bruke for å få fart? Hvilke barrierer står veien? Hvilke endringer må til for at overskuddsmasser blir ansett som verdifulle ressurser og ikke «avfall»?
Vi tar debatten på Arendalsuka!
Det blir enkel servring etter at arrangementet er ferdig.