Pasientens livskvalitet: Hva er god behandlingseffekt?

Arrangør
Bristol Myers Squibb
Dag
Onsdag 14.8 2024 12:15 - 13:15
Arrangementstype
Debatt
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Thon hotel Arendal
Stedsbeskrivelse
Plenumssal
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
120
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Jens Torup Østby, Direktør markedstilgang, Bristol Myers Squibb
Erik Magnus Sæther, Partner, Oslo Economics
Åslaug Helland, Professor UiO og forskningsleder Kreftklinikken, Oslo Universitetssykehus
Jan Frich, Administrerende direktør, Diakonhjemmet sykehus (kommende AD Helse-Midt)
Stine Bergliot Høibak-Nissen, Leder for samfunnskontakt, Kreftforeningen
Silje Stubstad Engelsvoll, Pasient, Ung Kreft
Truls Vasvik, Helsepolitiske talsperson, Arbeiderpartiet
Kontaktperson
BRITT HESTENES, Bristol Myers Squibb, 90470616
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Bli med oss på Arendalsuka for en banebrytende debatt om fremtidige pasienters livskvalitet!

Medisinsk teknologi har endret sykdommer som tidligere var dødelige til noe man ikke bare kan overleve, men også leve godt med. Denne utviklingen er godt nytt, men den utfordrer samtidig dagens helsesystem.

Tradisjonelt har vurderingen av behandlingssuksess for mange sykdommer, som for eksempel kreft, primært blitt målt ved å se på overlevelse. Nå ser vi imidlertid stadig flere behandlinger som tillater pasienter å leve uten symptomer og med god livskvalitet i årevis, selv om de fortsatt lever med sykdommen. Å bevise langtidseffekt av ny behandling kan være komplisert av etiske og praktiske årsaker. Likevel kan vi si noe om sannsynligheten for at behandling har positiv, langvarig effekt ved hjelp av såkalte alternative utfallsmål, som for eksempel symptomfrihet.

Det å hindre at alvorlig sykdom utvikler seg eller gir symptomer kan gi pasienter perioder med stabilitet, færre antall behandlinger og en mulighet til å leve tilnærmet normalt. Dersom sykdommen utvikler seg, kan det på den andre siden legge en betydelig følelsesmessig belastning på pasienter og omsorgspersoner. I tillegg kan symptomene ytterligere redusere muligheten til å delta i arbeid og dagligliv. Behandling som bremser eller lar en leve symptomfri kan dermed ha stor innvirkning på livskvaliteten pasienten opplever i senere stadier av livet. Data som forteller oss noe om sykdommens utvikling eller symptomer kan dermed gi innsikt i livskvaliteten til den syke og deres pårørende, og verdifull informasjon om hva som er viktig for pasienten. Dessverre blir ikke denne typen data alltid verdsatt av systemet på samme måte, noe som kan føre til at pasienters ønsker blir oversett.

Bristol Myers Squibb inviterer med dette til en debatt om hvorvidt helsesystemet vårt er klart for å møte dagens hurtige teknologiske utvikling. Under arrangementet vil Oslo Economics presentere en ny rapport som undersøker verdien av god behandlingseffekt, som blant annet inneholder ulike klinikerperspektiver og resultater fra en undersøkelse i Kreftforeningens brukerpanel.

Med et panel ledet av Stine Bergliot Høibak-Nissen, leder for samfunnskontakt i Kreftforeningen, bestående av kliniker-, fagperson- og pasientperspektiv, blir det en engasjerende diskusjon og en unik mulighet for innsikt i ulike syn på hvordan dagens helsesystem kan tilpasse seg fremtidens innovasjon.

Det store spørsmålet er om dagens helsesystem vil klare å ta i bruk fremtidens behandlinger, eller om norske pasienter vil bli satt på vent?

Hopp til toppen