- Arrangør
- Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse
- Dag
- Tirsdag 13.8 2024 11:00 - 12:00
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Arbeidsliv
- Språk
- Norsk
- Sted
- Sløydsalen
- Stedsbeskrivelse
- 1. etasje
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 60
- Streaming
- Gå til streamingsiden
- Medvirkende
- Anna Cecilie Jentoft, Landsstyreleder, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse
- Ellen Bakken, Statssekretær (Ap), Arbeids- og inkluderingsdepartementet
- Per Gunnar Dahl, Fung. bransjedirektør, Virke ideell og frivillighet
- Jeanette Lea Romslo, Leder, Fagforbundet Ung
- Kontaktperson
- Anna Cecilie Jentoft, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse, 40224637
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Rullestoltilpasset WC
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Når et menneske rammes av sykdom eller andre større utfordringer, spiller pårørende en svært viktig rolle. Ikke bare er de en viktig støtteperson for den enkelte, men de utfører ofte betydelige ansvars- og omsorgsoppgaver for sine nærmeste.
Pårørenderollen kommer i enormt mange former og påkjennelsen er svært varierende. Dette gjør pårørende til en gruppe med ulike behov og utfordringer. Samtidig vet vi at mange pårørende som blir stående i belastende situasjoner over tid, faller helt eller delvis ut av arbeidslivet. Pårørendestrategien har som ett av sine hovedformål at ivaretakelsen av pårørende skal kunne sikre dem muligheten til å leve gode egne liv. Dette inkluderer spesielt å kunne kombinere pårørenderollen med utdanning og arbeid.Det å beholde tilknytning til arbeidslivet med den tilhørigheten og mestringen som følger med, er helt grunnleggende for å sikre at pårørende selv ikke blir syke av sin egen rolle. I tillegg til de fordelene arbeid gir i hverdagen, vil også et langvarig fravær fra arbeidslivet kunne legge betydelig økonomisk press på en allerede presset situasjon. Vi vet også at veien tilbake i arbeid, er lengst for den som blir stående helt utenfor over tid. Kostnaden av å falle utenfor arbeidslivet er ikke bare enorm for den det gjelder, den samfunnsøkonomiske konsekvensen er også svært kostbar for oss alle. Pårørende finnes over alt, ikke minst i helseyrkene hvor vi trenger alle varme hender vi kan få.
I dag har pårørende svært få rettigheter. Pårørende opplyser om store variasjoner fra arbeidsplass til arbeidsplass, og fra NAV-kontor til NAV-kontor. Med et slikt utgangspunkt er det flaks som avgjør om du får den tilretteleggingen og fleksibiliteten som er nødvendig, for å kombinere pårørenderollen og arbeid. Enkelte har fremforhandlet goder som omsorgsdager i tilfeller hvor man for eksempel må være hjemme med syke eldre i sin tariffavtale. Dette mener 84% av befolkningen bør gjelde alle arbeidstagere dersom de må være hjemme for å hjelpe syke eller eldre som trenger bistand, ifølge årets helsepolitiske barometer fra Kantar. Selv om pårørendestrategien har som ambisjon å sikre pårørende muligheten til å stå i arbeid, er det svært få konkrete tiltak som bidrar til å sikre nettopp dette.
Vi vet at byrden på pårørende vil kun bli større i årene som kommer. LPP ønsker derfor under Arendalsuka 2024 å løfte debatten om hvordan man kan legge til rette for at pårørende skal kunne beholde tilknytningen til arbeidslivet. Vi inviterer både politikere og arbeidsgivere til å dele sine løsninger for å møte dagens utfordringer!