- Arrangør
- NHO Mat og Drikke, Offshore Norge, Finans Norge
- Dag
- Onsdag 14.8 2024 14:00 - 15:00
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Næringsliv
- Språk
- Norsk
- Sted
- MØR biffhus
- Stedsbeskrivelse
- Pergolaen på baksiden av Mør biffhus.
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 120
- Streaming
- Gå til streamingsiden
- Medvirkende
- Gerhard Salicath, Fagsjef, NHO Mat og Drikke
- Ellen Ellen Bramness Arvidsson, Direktør, Finans Norge
- Erling Kvadsheim, Direktør, Offshore Norge
- Kontaktperson
- Gerhard Salicath, NHO Mat og Drikke, 91574880
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
NHO Mat og Drikke, Offshore Norge og Finans Norge inviterer topppolitikere og næringslivsledere til debatt om hvordan regjeringen og næringslivet skal samarbeide bedre for å ivareta næringslivets interesser i EØS-avtalen.
Ordstyrer er tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen.
Innledning med:
Line Eldring, som ledet arbeidet med NOU 2024: 7 Norge og EØS: Utvikling og erfaringer innleder med presentasjon av NOUens anbefalinger for å ivareta næringslivets interesser i EØS.
Debatt med:
- Maria Varteressian, statssekretær, Utenriksdepartementet (Arbeiderpartiet)
- Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant (Høyre)
- Johanna Ellefsen Rostad, kommunikasjonsdirektør, Ringnens
- Trude Måseide, direktør for internasjonal myndighetskontakt, Equinor
- Øyvind Brekke, CEO, BankID
Program og alle deltakere blir ferdigstilt her når dette er klart.
NOU 2024: 7 Norge og EØS: Utvikling og erfaringer som ble avgitt 11. april 2024, peker på at Norges handlingsrom i EØS-avtalen begynner med målbevisst påvirkning fra tidligst mulig stadium i EUs politikk- og regelverksutvikling.
Utvalget sier at Norge ikke har en klar strategi for å ivareta sentrale norske interesser i politikk- regelverksutviklingen i EØS, og at det haster med å dette på plass. Utvalget er tydelig på at Norge mangler kultur, og forståelse for god nok på påvirkning, kunnskapsbygging, gjennomføring og håndheving av EØS-regelverk. Disse fire elementene henger tett sammen og god oppfølging vil gi bedre forutsigbarhet for den store delen av næringslivets rammevilkår som er basert på EØS-regelverk, og som håndheves av norske myndigheter, direktorater og tilsyn hver dag. Utvalget pekte på at dette er et kolektivt ansvar for norske regjeringer og det politiske miljø å ivareta norske interesser i EØS.
Tidlig involvering i EØS-arbeidet av berørte parter er en av utvalgets sentrale anbefalinger. For norske bedrifter er det også viktig at inkludering av EØS-regelverk i Norge som regulerer markedsadgang, klima- og miljøpolitikk, og fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft skjer raskt. Det vil gi norske bedrifter og arbeidsplasser likeverdige konkurransevilkår i vårt eget hjemmemarked.
Utenriksminister Espen Barth Eide var på overrekelsen tydelig på at å forhandle med EU, eller trenere gjennomføring i Norge når et regelverk først er vedtatt er nytteløst hvis vi skal passe på norske interesser. Høyre har i dialogen med næringslivet etter fremleggelsen gitt utrykk for liknende vurderinger.