Sunn, bærekraftig og lokal mat i barnehager og SFO

Arrangør
Agder fylkeskommune
Dag
Onsdag 14.8 2024 12:00 - 12:45
Arrangementstype
Samtale
Tema
Mat
Språk
Norsk
Sted
Bankgården
Stedsbeskrivelse
Street food Arendal, Strandgaten 1
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
40
Medvirkende
Helene Isaksen, Avdelingsleder, Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn
Annechen Bahr Bugge, Forsker dr.pilot, Forbruksforskningsinstituttet v/OsloMet
Turid Windjusveen Olsen, Seniorrådgiver, Statsforvalteren Innlandet
Sissel Løkra, Seniorrådgiver Folkehelse, Innlandet fylkeskommune
Gudrun Svensson, Konstituert kommunalsjef barnehage, Kristiansand kommune
Marte von Krogh, Avdelingsleder, Matvalget - Debio
Ingrid Dovland, Prosjektleder Læringsrik mat på SFO, Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn
Elisabeth Solberg, SFO-leder, Borkedalen SFO, Lillesand
Kontaktperson
Kari B Kleivset, Prosjektleder, Agder fylkeskommune, 90140470, kari.kleivset@agderfk.no
Nettside
https://agderfk.no/prosjekter/fora-matregion-agder/
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Fôra Matregion Agder jobber for økt bevisshet og kunnskap om lokal mat. Drevet av Agder fylkeskommune siden 2022, for – og sammen med aktører i det regionale matsystemet. Vi er Fôra fordi vi er et nettverk av aktører som setter lokal mat, matkultur og matressurser på agendaen.

I prosjektets Matpakke 1 jobber vi for mer sunn og bærekraftig mat i barnehager og skoler. Dette gjør vi gjennom kunnskapsløft og innkjøpsstrategi i det offentlige.

KAN LOKALE GULRØTTER VÆRE ROTEN TIL MER KUNNSKAP OG EN REVITALISERT MÅLTIDSKULTUR I LANDETS SKOLER OG BARNEHAGER?
De fleste norske skoler og barnehager har et mattilbud, men hvilken måltidskultur er det vår oppvoksende generasjon blir servert i våre offentige instituasjoner? Hvordan kan vi få til mer praktisk læring, sunnere matvaner, og bedre lokal matsikkerhet gjennom måltidene i barnehagene og skolene våre, på en gang? Finnes det noen lavthengende frukter og tilgjengelige gulrøtter som kan hjelpe oss å servere bedre måltider på knappe offentlige budsjetter, og hva slags agendasetting trengs fra politikere og byråkrati for å sette rammene for en mer fremtidsrettet ambisiøs måltidssatsing i norske skoler og barnehager?

Agder fylkeskommune driver satsingen Fôra Matregion Agder for øke forbruket og kunnskapen om lokal mat sammen med aktører i det regionale matsystemet. Fôra er et nettverk av aktører som setter lokal mat, matkultur og matressurser på dagsorden og jobber for praktiske løsninger. I prosjektets Matpakke 1 gjøres dette gjennom kunnskapsløft og innkjøpsstrategi i det offentlige for å ha sunne og bærekraftige matserveringer i barnehager og skoler.

Innlederne på arrangementet:
Anneche Bahr Bugge
Innleder om viktigheten av en levende matkultur og historien til skolematen.

Matvalget
Hva kjøpes egentlig inn til SFO og barnehager? Matvalget ser på innkjøpsstatistikken!

Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn
Hva konkret kan man gjøre for å løfte matkulturen innenfor rammene på SFO, med eksempel fra Lillesand.

Statsforvalteren i Innlandet
Innlandet fylkeskommune presenterer hvordan samarbeid på tvers av sektorer mellom Statsforvalter, fylkeskommune og kommuner kan bidra til mer sunn og bærekraftig mat i barnehager.

Kristiansand kommune
Hør erfaringene: Kommuneledelsen i Kristiansand jobber systematisk med endring av matkulturen i barnehagene. Hva gjør de og hva vil de oppnå?

SFO-gjengen fra Lillesand er racere på å kutte grønnsaksstaver og har dyrket sine egne poteter, urter og grønnsaker for første gang - hvordan gikk det?

Opplev og smak med oss!

Hopp til toppen