- Arrangør
- Agder fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, Matvalget, Oppdal kommune, Rogaland fylkeskommune, Statsforvalteren i Trøndelag, Divisjon for offentlige anskaffelser
- Dag
- Onsdag 14.8 2024 13:00 - 13:45
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Mat
- Næringsliv
- Språk
- Norsk
- Sted
- Bankgården
- Stedsbeskrivelse
- Street food Arendal, Strandgaten 1
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 40
- Medvirkende
- Kari Brunvatne Kleivset, Prosjektleder, Prosjekt Fôra Matregion Agder i Agder fylkeskommune
- Even Tronstad Sagebakken, Statssekretær for fiskeri- og havministeren, Norsk arbeiderparti
- Eli Strand, Moderator, Nynorsk pressekontor
- Richard Sandnes, Rådgiver innkjøp, Oppdal kommune
- Jens Christian Eide, Kantineleder, Agder fylkeskommune
- Turid Windjusveen Olsen, Seniorrådgiver, Statsforvalteren Innlandet
- Marte von Krogh, Leder, Matvalget
- Nina Sundquist, Administrerende direktør, Stiftelsen Norsk mat
- Elisabeth Morthen, Daglig leder, Gartnerhallen SA
- Helene Hoggen, Leder for enhet for klima og miljø i Avdeling for offentlige anskaffelser, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
- Nils Forren, Politisk nestleder, Senterungdommen
- Kirsten Helen Myren, Fylkesleder, Agder Bondelag
- Kontaktperson
- Kari B Kleivset, Prosjektleder, Agder fylkeskommune, 90140470, kari.kleivset@agderfk.no
- Nettside
- https://agderfk.no/prosjekter/fora-matregion-agder/
- Universell utforming
- Nei
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Hvordan kan de offentlige måltidene bidra til bedre folkehelse, klima, næringspolitikk og selvforsyning gjennom implementering av matstrategier?
Innsatsen som er lagt ned for norsk lokalmat- og drikke har vært en suksess. Nå må vi legge til rette for generasjonsskifter og trygge koblingen mellom råvareproduksjon og ferdig produkt. Økt produksjon av lokalmat vil bidra til å styrke sjølforsyninga i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp)
Det faglige ansvaret for matområdet er delt mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartement og Landbruks- og matdepartementet. De tre departementene har et omfattende og nært samarbeid.
Hvordan kan kommunenes matstrategier bidra til en ny og mer moderne kurs for matsystemet vårt der folkehelse, klima, natur og næringspolitikk blir satt i sammenheng, og å satse mer på lokal matproduksjon for å styrke selvforsyningsgraden og matberedskapen fremover?
Rogaland fylkeskommune har utarbeidet egen matstrategi, se https://www.rogfk.no/vare-tjenester/planlegging/gjeldende-planer-og-strategier/naringsutvikling/matstrategi-for-rogaland/
Utfordringene er mange, både på systemnivå og i praksis. Derfor er det viktig at de som er ansvarlige for innkjøp legger til rette for at de råvarene som er lokale kan bli tilgjengelige for kjøkken og gjester.Landbruks- og matdepartementet vil ferdigstille «Oppskrift for mer lokalmat- og drikke» i løpet av 2024. Regjeringen ønsker å mer enn doble omsetningen for lokalmat- og drikke innen 2035 til 25 milliarder kroner.