Kan kommunenes matstrategi bidra til å øke andel lokal mat?

Arrangør
Agder fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, Matvalget, Oppdal kommune, Rogaland fylkeskommune, Statsforvalteren i Trøndelag, Divisjon for offentlige anskaffelser
Dag
Onsdag 14.8 2024 13:00 - 13:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Mat
Næringsliv
Språk
Norsk
Sted
Bankgården
Stedsbeskrivelse
Street food Arendal, Strandgaten 1
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
40
Medvirkende
Kari Brunvatne Kleivset, Prosjektleder, Prosjekt Fôra Matregion Agder i Agder fylkeskommune
Even Tronstad Sagebakken, Statssekretær for fiskeri- og havministeren, Norsk arbeiderparti
Eli Strand, Moderator, Nynorsk pressekontor
Richard Sandnes, Rådgiver innkjøp, Oppdal kommune
Jens Christian Eide, Kantineleder, Agder fylkeskommune
Turid Windjusveen Olsen, Seniorrådgiver, Statsforvalteren Innlandet
Marte von Krogh, Leder, Matvalget
Nina Sundquist, Administrerende direktør, Stiftelsen Norsk mat
Elisabeth Morthen, Daglig leder, Gartnerhallen SA
Helene Hoggen, Leder for enhet for klima og miljø i Avdeling for offentlige anskaffelser, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
Nils Forren, Politisk nestleder, Senterungdommen
Kirsten Helen Myren, Fylkesleder, Agder Bondelag
Kontaktperson
Kari B Kleivset, Prosjektleder, Agder fylkeskommune, 90140470, kari.kleivset@agderfk.no
Nettside
https://agderfk.no/prosjekter/fora-matregion-agder/
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Hvordan kan de offentlige måltidene bidra til bedre folkehelse, klima, næringspolitikk og selvforsyning gjennom implementering av matstrategier?

Innsatsen som er lagt ned for norsk lokalmat- og drikke har vært en suksess. Nå må vi legge til rette for generasjonsskifter og trygge koblingen mellom råvareproduksjon og ferdig produkt. Økt produksjon av lokalmat vil bidra til å styrke sjølforsyninga i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp)

Det faglige ansvaret for matområdet er delt mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartement og Landbruks- og matdepartementet. De tre departementene har et omfattende og nært samarbeid.

Hvordan kan kommunenes matstrategier bidra til en ny og mer moderne kurs for matsystemet vårt der folkehelse, klima, natur og næringspolitikk blir satt i sammenheng, og å satse mer på lokal matproduksjon for å styrke selvforsyningsgraden og matberedskapen fremover?

Rogaland fylkeskommune har utarbeidet egen matstrategi, se https://www.rogfk.no/vare-tjenester/planlegging/gjeldende-planer-og-strategier/naringsutvikling/matstrategi-for-rogaland/

Utfordringene er mange, både på systemnivå og i praksis. Derfor er det viktig at de som er ansvarlige for innkjøp legger til rette for at de råvarene som er lokale kan bli tilgjengelige for kjøkken og gjester.

Landbruks- og matdepartementet vil ferdigstille «Oppskrift for mer lokalmat- og drikke» i løpet av 2024. Regjeringen ønsker å mer enn doble omsetningen for lokalmat- og drikke innen 2035 til 25 milliarder kroner.

Hopp til toppen