Nasjonalt besøksbidrag - Et bedrag?

Arrangør
Lofoten De grønne øyene, Lofotrådet, Destination Lofoten, Lofotkraft
Dag
Torsdag 15.8 2024 12:00 - 13:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Reiseliv
By- og stedsutvikling
Språk
Norsk
Sted
Thon hotel Arendal
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Oscar
Antall plasser i lokalet
60
Medvirkende
Cecilie Myrseth, Næringsminister, Arbeiderpartiet
Per-Arne Tuftin, Direktør, Norsk Reiseliv
Line Renate Samuelsen, Reiselivssjef, Destination Lofoten
Kontaktperson
Laura Johanne Olsen, Programleder for Lofoten De grønne øyene, Lofotrådet, 90751275
Nettside
https://degronneoyene.no/
Facebook
www.facebook.com/degronneoyene/
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Regjeringen etablerte Lofoten som nasjonal pilot på besøksbidrag - eller turistskatt, om du vil. Gjennom Hurdalsplattformen skal regjeringen "sikre lokal verdiskaping og tilrettelegging ved å gi kommuner mulighet til å innføre besøksbidrag. Det skal raskt settes i gang ett eller flere pilotprosjekter, for eksempel i Lofoten, basert på lokalt initiativ". 

Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre kom i januar med lovnad om at Lofoten nå kan kreve besøksbidrag fra gjester som nyter av Lofotens ville og vakre natur. Tida går og lovnaden består, uten at hverken Lofotkommunene eller reiselivet får finansiering til å dekke kostnader fra slitasje på natur og til å dekke kostnader for sanitæranlegg og annen nødvendig infrastruktur. Var det hele et nasjonalt bedrag?

Lofoten vil ikke bli «Norges Venezia». Resten av verden forventer at vi tar vare på miljøet på «De grønne øyene». Og ressursene har vi - Lofoten består av fantastiske folk som vil skape sine liv og karrierer lokalt, ikke bare besøkende. Men vi er få, og kommuner og næringsliv føler seg maktesløse og alene.

Lofoten og statens virkemiddelapparat er ikke rigget for å ta denne verdensklasse-utfordringen sammen. Fordi i dag er det slik at regioner med flere små kommuner og få folk «automatisk» gir lite oppmerksomhet og ressurser fra departementer, direktorater og støtteordninger.

Nå søker vi politikere, organisasjoner og ikke minst statlige ildsjeler som vil løfte Lofoten sammen med oss. Vi vil «ta av», tenke globalt og gjøre Lofoten til en nasjonal pilot i regional omstilling!
Og vi kjemper et slag også på naturens vegne.

Lofoten De grønne øyene er en nasjonal pilot på regional grønn omstilling med samarbeid som viktigste verktøy og med mål om å være en veiviser for andre regioner på veien til lavutslippssamfunnet. Lofoten De grønne øyene viser frem muligheter og utfordringer med grønn omstilling i distriktene for å dele erfaringer og for å gå opp løypa sammen med det nasjonale virkemiddelapparatet.

Lofoten De grønne øyene inviterer til politisk debatt om hvordan et nasjonalt besøksbidrag kan implementeres for å sikre bærekraftig utvikling i distriktene og hvordan slike tiltak kan skaleres og tilpasses andre regioner i Norge. Vi vil utforske hvordan Lofoten De grønne øyene kan fungere som en nasjonal pilot for bærekraftig reisemålsutvikling i Norge. Sammen skal vi redusere klimagassutslippene knyttet til reiseliv, samtidig som vi bevarer regionens unike natur- og kulturverdier.Gjennom presentasjoner og diskusjoner legger vi frem Lofotens forslag til nasjonalt besøksbidrag. 
 

Hopp til toppen