Hvilket ansvar har selskapene i norsk våpeneksport?

Arrangør
Changemaker
Dag
Tirsdag 13.8 2024 10:15 - 11:15
Arrangementstype
Debatt
Tema
Næringsliv
Internasjonalt
Språk
Norsk
Sted
Clarion Hotel Tyholmen
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
65
Medvirkende
Marte Hansen Haugan, Leder, Changemaker
Kontaktperson
Marte Hansen Haugan, Leder i Changemaker, Changemaker, 40516973, marte@changemaker.no
Nettside
http://www.changemaker.no
Facebook
www.facebook.com/changemakernor
X / Twitter
@changemakernor
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Changemaker inviterer til spennende debatt om næringslivets ansvar i norsk våpeneksport. Norge eksporterer våpen som aldri før, og i 2022 var verdien nærmere 8,9 milliarder kroner, med Qatar og USA som de største kundene. Dette skjer samtidig som demokratier verden over trues av krig, konflikt og autoritære krefter.

Ifølge internasjonal humanitærrett er stater forpliktet til å hindre krigsforbrytelser selv om de ikke selv er part i konflikten. Stater er også forpliktet til å hindre at selskaper bidrar til slike handlinger. For å styrke selskapers ansvar for å sikre respekt for menneskerettighetene også i stater som for eksempel ikke erkjenner sitt ansvar for å hindre krigsforbrytelser, er det utviklet internasjonale retningslinjer om ansvarlig næringsliv (UNGP og OECD). Retningslinjene pålegger selskaper å gjøre risikovurderinger for å se om deres virksomhet kan bidra til brudd på humanitærretten. 

Hvilket ansvar har egentlig norske selskaper i å hindre salg av våpen til land som kan bruke disse til å begå krigsforbrytelser? 

Vi inviterer til politikerpanel hvor vi ønsker å diskutere næringslivets ansvar i store utenriksspørsmål som nettopp eksportkontroll. 

 

Medvirkende oppdateres fortløpende. 

Hopp til toppen