Strukturell rasisme i Norge - hvordan bli kvitt et problem vi liker å tro at vi ikke har

Arrangør
ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Dag
Tirsdag 13.8 2024 11:30 - 12:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Menneskerettighetsteltet
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
100
Kontaktperson
Birgit Amalie Nilssen, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, 90559305, ban@arkivet.no
Nettside
http://www.arkivet.no
Facebook
www.facebook.com/Arkivetkrs
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Hørselshjelpemidler
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Bystyret i Kristiansand kommune vedtok i 2021 å bevilge midler til et forskningsprosjekt om innbyggernes erfaringer med rasisme og diskriminering. I mai i år ble rapporten lansert under Demokratiuka i Kristiansand. 

Rapporten «Strukturell rasisme i Kristiansand kommune» retter særlig fokus mot hvordan ungdommer med minoritetsbakgrunn erfarer rasisme både i skolehverdagen og i overgangen til arbeidslivet.

Gjennom en metodisk tilnærming som kombinerer kartlegging av eksisterende tiltak, kvalitative intervjuer og spørreundersøkelser, fokuserer rapporten på å avdekke de strukturelle barrierene og utfordringer disse ungdommene står overfor, samt å identifisere tiltak for å redusere forekomsten av strukturell rasisme.

Målet med rapporten er å bidra til en dypere forståelse av rasisme i skole og overgang til yrkesliv i Kristiansand, og å identifisere veier for å møte og motarbeide strukturell rasisme.

Under arrangementet vil forskerne Irene Trysnes og Katja H-W Skjølberg presentere sine hovedfunn før ARKIVETs samfunnsviter og fagkoordinator Solveig Hyun-Hee Hessaa-Szwinto med utgangspunkt i egen forskning gir oss konkrete eksempler på åpen og skjult rasisme. 

Presentasjonene etterfølges av en panelsamtale om hvordan vi som samfunn skal bekjempe strukturell rasisme. 

Strukturell rasisme i Kristiansand kommune:
https://www.kristiansand.kommune.no/contentassets/8a4d633ff1564f8d9fe3120fc77ccabf/13098---rapport---strukturell-rasisme-i-kristiansand-kommune-06.05.24.pdf 

Erfaringer med rasisme blant personer med opprinnelse fra Øst-Asia i Norge: https://www.idunn.no/doi/10.18261/nost.7.1.5

Norsk nok? Østasiatiske kropper i møte med norsk hvithet: https://press.nordicopenaccess.no/index.php/noasp/catalog/view/201/1100/9291#chapter_8

Hopp til toppen