Kan Hardangerfjorden bli den "nye" Oslofjorden

Arrangør
Ragn-Sells AS, Framo AS
Dag
Tirsdag 13.8 2024 09:00 - 10:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Klima/miljø
Mat
Språk
Norsk
Sted
M/S Sandnes
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Førsteklasse salong
Antall plasser i lokalet
50
Kontaktperson
Ole Arthur Vaage, Ragn-Sells Havbruk AS, 90035298
Nettside
https://www.ragnsells.com/
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Mineraler og energi fra slam i havbruksnæringen kan bli vår nye eksport industri

Feed2Feed sirkulærmodel for oppsirkuleringa av fiskeskit

Den sirkulære verdikjeden er under utvikling og vi ser at med ny gjødselvareforskrift i Europa ikke kan drive den sirkulærmodellen som vi bruker i dag, tilbake til organisk gjødsel.

Årsaken er at vi ikke har spredningsareal til å bruke så mye nitrogen og fosfor i landbruk og jordbruk i Norge og Europa.

Vi har i dag en patentert teknologi, Ash2phos, som gjør fosfor så rent at vi kan bruke det direkte tilbake i fôr produksjon som et fornyet mineral renere en det en tar ut fra gruvene i Marokko, Vest-sahara, Kina og Russland. I dag importerer Europa 50% av all fosfor fra Russland, EU land produserer kun 10% av Europas forbruk. Feed2Feed kan, dersom en tar opp slam fra havbruk med dagens fiske produksjon, gjenvinne 11 000 tonn fosfor. Den svenske befolkningen bruke til sammenligning 10 000 fosfor til hele sin årlige matproduksjon.

Norge har forutsetninger for å bli den ledende biogassnasjonen i Norden

Dette er en unik mulighet for Norge! Vi står ved et veiskille der vi kan ta ledertrøyen i en viktig del av energiomstillingen i Norden og bli en ledende biogassnasjon. For å lykkes i gjennomføringen er vi avhengig av at politikerne nå tar sitt ansvar.

Den raske utviklingen av biogassproduksjon i Europa har vært drevet av politisk vilje, tilgang på råstoff, og en bransje som har tatt ansvar for å utvikle løsninger. Til høsten skal energiministeren presentere den lenge ventede biogass-strategien for Norge. Når man tenker på biogass, er det naturlig å tenke på materialer som kommer fra matavfall, landbruk, og treindustrien. Men det finnes en annen stor ressurs som er spesiell for Norge, og som gjør at vi som nasjon kan ta steget som en ledende produsent av ny fornybar biogass.

Ressursen er fiskeslam, som i dag slippes ut i fjordene våre under produksjon av oppdrettsfisk. Gjennom å foredle slammet fra norsk lakseoppdrett i biogassanlegg har man et totalt potensial på om lag 3 TWh med biogass. Med den forventede utviklingen i produksjon kan man innen 10 år være oppe i over 6 TWh. Til sammenlikning har Danmark, som er den ledende produsenten av biogass i Norden, en årsproduksjon i dag på om lag 5.7 TWh. I Sverige produseres 2.5 TWh, og i Norge knappe 0.8 TWh.

Dessuten har vi også den nødvendige infrastrukturen og distribusjonsnettverket på plass for å transportere biogassen og bidra til å bytte ut deler av den fossile gassen med ny fornybar biogass.

Beslutningen om biogassens fremtid i Norge kommer nå på politikernes bord. Som et første steg behøver vi nå å få betydningen av fiskeslam inn i biogass strategien. Vi har et stort potensial for biogassproduksjon, og markedet er der allerede. Flere store industribedrifter har signalisert at de ønsker å bruke biogass. Biogass kan skape nye arbeidsplasser og bidra til å styrke norsk økonomi.

Hopp til toppen