Kan Hardangerfjorden bli den "nye" Oslofjorden

Arrangør
Ragn-Sells AS, Framo AS
Dag
Tirsdag 13.8 2024 09:00 - 10:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø
Mat
Språk
Norsk
Sted
M/S Sandnes
Stedsbeskrivelse
Førsteklasse salong
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
50
Medvirkende
Solveig Holm, Debattleder, NCE Seafood Inovation
Pia Farstad von Hall, Daglig leder, Biogass Norge
Simon Nesse, Utviklingsdirektør, Bremens Seashore
Pär Larshans, Bærekraft Direktør, Ragn Sells Havbruk
Ove Trellevik, Stortingsrepresentant Høyre, Energi og miljø kommiteen på Stortinget
Ingrid Nergaard Fjelstad, Venstre, Tidligere klima
Linda Monsen Merkesdal, Stortingsrepresentant Arbeiderpartiet, Energi- og miljøkomitéen
Fiona Provan, Avdelingsdirektør Hav og Miljø, NORCE
Hans Kleivdal, Assisterende konserndirektør, NORCE
Geir Helgesen, Head of MarCom and Development, FRAMO
Ole Arthur Vaage, Produktutviklingsjef, Ragn-Sells Havbruk
Kontaktperson
Ole Arthur Vaage, Produktutviklingssjef, Ragn-Sells Havbruk AS, 90035298
Nettside
https://www.ragnsells.com/
Facebook
www.facebook.com/RagnSells
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

 

Hvordan kan vi unngå at Hardangerfjorden blir den «nye» Oslofjorden? 

Med en voksende global befolkning behøver vi økt produksjon av trygg, sunn og bærekraftig mat. Størstedelen av denne matproduksjonen må komme fra den «Blå åkeren», og havbruksnæringen spiller en viktig rolle. Men hvordan skal vi øke matproduksjonen på en bærekraftig måte uten å overbelaste fjordenes bæreevne? Og hvordan skal vi samtidig få til mer sirkularitet i oppdrettsnæringen?

Hardangerfjorden har vært mye i søkelyset på grunn av slamutslipp fra oppdrettsnæringen, og risikorapport norsk fiskeoppdrett 2024 konkluderer med en moderat risiko for endring i sediment og bunndyrsamfunn med redusert oksygennivå knyttet til slam. Rapporten peker også på at den lokale påvirkningen av organisk utslipp kan reduseres betraktelig ved oppsamlingsteknologi, men at disse systemene foreløpig ikke er tatt i bruk i stor skala.

Det nylig innvilgede EU prosjektet AQUAPHOENIX (2025-2029) tar derfor sikte på å demonstrere slamoppsamling i stor skala hos 5 oppdrettere i Hardangerfjorden for å redusere belastningen på fjordmiljøet. Hardangerfjorden kan slik bli et stort forskningsbasseng for slamoppsamling, med overvåkningsdata som bidrar til å utvikle bærekraftige løsninger og en sunn forvaltning av fjorder som påvirkes av slamutslipp.

Oppskalert slamoppsamling vil også bidra til økt sirkularitet i havbrukssektoren. Gjennom å foredle slammet fra norsk lakseoppdrett i biogassanlegg har man et totalt potensial på om lag 3 TWh med biogass – mot dagens 0,8 TWh. Med den forventede utviklingen i produksjon kan man innen 10 år være oppe i over 6 TWh.

Samtidig ser man at den nye gjødselvareforskrift i Europa ikke gjør det mulig å bruke bioresten fra store volum av fiskeslam direkte som organisk gjødsel, ettersom det ikke har tilstrekkelig spredningsareal til å bruke så mye nitrogen og fosfor i eget landbruk og jordbruk i Norge og Europa. En løsning er å ekstrahere fosfor og nitrogen fra bioresten slik RagnSells skal demonstrere i stor skala i AQUAPHOENIX prosjektet. Det er i dag global knapphet på fosfor hvor EU importerer 50% av all fosfor fra Russland og kan selv kun produsere 10% av eget forbruk. Sirkulære løsninger med gjenvinning av fosfor fra fiskeslam kan dermed få stor betydning, blant annet til bruk i bærekraftig fôr-produksjon som et fornyet mineral.

Slik kan sirkulær teknologi for oppdrettsanlegg gi lavere klimaavtrykk, mindre belastning på fjordene og mer fisk fra hvert anlegg. Samtidig utnytter vi verdifulle råvarer og bidrar til å redusere Europas avhengighet av importert energi og næringsstoffer.

 

Hopp til toppen