Historisk handelsavtale med India–Hva betyr dette for norsk eksport, næring og det grønne skiftet?

Arrangør
Team Norway i India, Norway India Chamber of Commerce and Industry (NICCI)
Dag
Onsdag 14.8 2024 14:00 - 15:30
Arrangementstype
Seminar
Tema
Internasjonalt
Næringsliv
Språk
English
Sted
Clarion Hotel Tyholmen
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Sal A
Antall plasser i lokalet
180
Medvirkende
Cristian Valdes Carter, Direktør og handelsråd - India, Innovasjon Norge
Kontaktperson
Cristian Valdes Carter, Direktør og handelsråd -India, Innovasjon Norge, +47 45 66 34 34, cristian.valdes.carter@innovationnorway.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Hørselshjelpemidler
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

India har gått forbi Kina som verdens mest befolkede land. Indias økonomi har vokst til å nå være verdens 5. største økonomi og spås å bli den 3. største innen få år. Landet representerer et av verdens største konsummarkeder og er en av verdens største energikonsumenter. India har samtidig ambisjoner om en mer eksportrettet økonomi, og den nåværende regjeringens slagord er «Make in India» og «Self-reliant India».

Frihandelsavtalen mellom India og EFTA-landene ble signert 10. mars og kan ifølge statsminister Jonas Gahr Støre bli den viktigste handelsavtalen Norge har inngått etter EØS-avtalen. Avtalen vil gi nulltoll på nesten all norsk eksport til India og åpne store eksportmuligheter for norske virksomheter til et allerede enormt marked. Handelsavtalen bidrar samtidig til å styrke samarbeidet mellom landene og gir Norge en ny arena for dialog med India i en urolig verden med geo- og sikkerhetspolitiske spenninger.

India må være med for at verden skal kunne lykkes med å nå forpliktelsene i Paris-avtalen og bærekraftsmålene. India har verdens tredje største klimagassutslipp og vil være det landet i verden med størst økning i energietterspørsel de neste 20 årene. Det er estimert at det vil investeres et sted rundt USD 350 mrd. i det grønne skiftet i India frem til 2030. Dette representerer store muligheter for norsk kompetanse, teknologi og løsninger. Norge kan bidra til Indias grønne skifte og samtidig øke vår eksport til India. India representerer store muligheter for norske aktører, men er samtidig et komplekst land med et krevende marked.

Fokus for diskusjonene vil være mulighetene for norsk næringsliv i India, med vekt på områder hvor Norge har konkurransefortrinn og India samtidig har de største behovene, og ambisjonene.

Sentrale spørsmål under seminaret vil være:

  • Hvordan kan norske selskaper komme i posisjon til å bidra til det grønne skiftet i India?
  • Hvilke muligheter ligger innenfor grønne maritime løsninger, sirkulærøkonomi og grønn energi?
  • Hvordan kan økt norsk aktivitet i India bidra til å møte regjeringens eksportmål?
  • Hvilke utfordringer møter norske selskaper i det indiske markedet?
  • Med ny handelsavtale, har vi virkemidlene og rammebetingelsene som skal til for å lykkes i det indiske markedet?
Hopp til toppen