There`s a new sheriff in town – hva vil kriminalitetsforebygging gjennom byutvikling si?

Arrangør
Bygg Arena Arendal (BAA) 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringengen her representert ved:, Oslobygg, Arkitektbedriftene og Aspelin Ramm
Dag
Tirsdag 13.8 2024 15:00 - 15:40
Arrangementstype
Samtale
Tema
By- og stedsutvikling
Språk
Norsk
Sted
Baker Jørgensen
Stedsbeskrivelse
Byggeplassen 2 etg. Sal A
Vis i kart
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Frode Jacobsen, stortingspolitiker, Ap
Christina Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt, Oslo politidistrikt
Espen Veiby, arkitekt / partner, A-Lab
Daniel Siraj, konsernsjef, OBOS
Kenneth Dahlgren, Aspelin Ramm
Kontaktperson
Lene Eikefjord, Bygg Arena Arendal , 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen, 92851269
Nettside
http://www.byggarenaarendal.no
Facebook
www.facebook.com/byggarenaarendal
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Trygghet er et grunnleggende premiss for at mennesker skal kunne trives og vokse i områdene de befinner seg.

Den siste tiden har imidlertid debatten om byene adressert at selve måten vi formgir byene våre på, kan øke sannsynligheten for at noe kriminelt finner sted. Hypotesen er altså at vi dyrker frem utrygge steder, fordi aktørene innen byutvikling enten er for kunnskapsløse eller skjødesløse når det kommer til kriminalitetsforebygging gjennom fysisk bystruktur.

Har eiendomsutviklere, arkitekter, politikere og etatenes byråkrater sovet i timen? Det kan tyde på det, for ordentlig våkne ble bransjen ikke før politiet i Oslo sto på døra og truet med å stoppe flere pågående prosjekter. Argumentet var at prosjektene adresserte for dårlig den sosiale kompleksiteten i sine respektive lokalmiljøer, og ville forsterke heller enn å forebygge negative tendenser. Politiet har også vært tydelige på hvilke råd de anser det som viktig å legge til grunn for å snu prosjektene i riktig retning.

Ett av prosjektene som politiet adresserte, tilhørte OBOS´ sin utvikling på Mortensrud, i Oslo. Fra avisene kunne man tolke det som at direktøren for det hele, Daniel Siraj Kjørberg, gikk fra å føle seg urettferdig overrumplet, til at han tok til seg viktig input til selve mandatet til selskapet: Tilrettelegge for gode bomiljøer.

Men er det virkelig så enkelt? Ulike kvaliteter og egenskaper har ulik effekt avhengig av situasjon og kontekst, og det som kan virke negativt på ett sted vil potensielt være positivt et annet. Den diskuterte 100-metersskogen på Mortensrud er et eksempel på nettopp det. Andre, og mer generelle prinsipper kan også ha slike slagsider; skal vi strukturere byene med færrest mulig fluktveier eller flest mulig forbindelser, skal vi legge til grunn det åpne og rasjonelle torget eller de intime og hemmelige byrommene? Eksemplene er mange.

Derfor inviterer vi til faglig seanse og debatt  om hvordan vi unngår å kaste babyen ut med badevannet – hvordan sikrer vi gode, inspirerende og nære byer på en trygg måte?

Målgruppe: Byutviklere, byggherrer, entreprenører, politikere, politiet 

Politisk aktualitet: Det er økende kriminalitet i visse deler av Oslo, blant annet på Mortensrud. God byutvikling kan bidra til å bremse/endre denne utviklingen

Hopp til toppen