- Arrangør
- NTNU
- Dag
- Onsdag 14.8 2024 17:00 - 17:45
- Arrangementstype
- Samtale
- Tema
- Forskning
- Språk
- Norsk
- Sted
- MS Lofoten
- Stedsbeskrivelse
- Restauranten
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 100
- Medvirkende
- May-Britt Moser, Professor, NTNU
- Edvard Moser, Professor, NTNU
- Jan-Frode Janson, Konsernsjef, SpareBank 1 SMN
- Nora Elise Hesby Mathé, Nestleder, Akademiet for yngre forskere
- Helge Holden, Professor, NTNU
- Oddmund Løkensgard Hoel, Statsråd, Kunnskapsdepartementet
- Kontaktperson
- Morten Størseth, NTNU, 90077472
- Universell utforming
- Nei
- Miljøprofil
- Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Vi har invitert forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel og fremtredende representanter fra næringsliv og akademia til en samtale med, professor May-Britt Moser, professor Edvard Moser og om hvordan vi skaper grensesprengende forskningsmiljøer i Norge.
Det er ti år siden May-Britt Moser og Edvard Moser ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin. I denne sofasamtalen ledet av professor Helge Holden, spør vi hva som skal til for at vi får en ny nobelpris til et norsk forskningsmiljø.
Norge har mange forutsetninger for å lykkes innen forskning og det er ikke noe i veien med de nasjonale ambisjonene om å utvikle verdensledende fagmiljøer i Norge – hverken hos regjeringen, Forskningsrådet eller hos universitetene. Men prioriterer vi offentlige midler deretter, og står investeringene egentlig i forhold til ambisjonene? Har vi evne til å ta stor risiko for å oppnå de store gjennombruddene, eller ser vi oss mer tjent med å fordele midler mer jevnt utover til forskningsmiljøer over hele landet? Gjør Forskningsrådet og institusjonene selv nok for å prioritere forskningen med høyest potensial, eller må vi også sørge for private midler for at norske miljøer skal kunne nå de store vitenskapelige gjennombruddene?