- Arrangør
- Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)
- Dag
- Mandag 12.8 2024 10:00 - 11:30
- Arrangementstype
- Samtale
- Tema
- Internasjonalt
- Demokrati
- Språk
- Norsk
- Sted
- Clarion Hotel Tyholmen
- Stedsbeskrivelse
- Lille T/S
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 55
- Medvirkende
- Morten Bøås, Seniorforsker, NUPI
- Mimmi Söderberg Kovacs, Seniorforsker, Folke Bernadotte Academy
- Maren Sæbø, Journalist, Frilans
- Kontaktperson
- Andreas Lind Kroknes, Rådgiver, Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), +47 47648336, alind.kroknes@nupi.no
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Rullestoltilpasset WC
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Russlands angrep på Ukraina fremstilles som en global konflikt mellom diktatur og demokrati hvor den liberale verdens orden er truet. Vesten, som demokratiets høyborg, må derfor slutte rekkene i en global verdikamp. Afrika utpekes som et av stedene denne kampen står og vi hører om at demokratiet er i tilbakegang på kontinentet, men stemmer dette. Blåser det virkelig en autoritær vind over dette kontinentet?
Svaret på det er både ja og nei. Utviklingen knyttet til presidentvalget i Senegal passer ikke inn i bildet av en autoritær vind. Her strømmet folk ut i gatene for å forsvares demokratiets konstitusjonelle spilleregler. Hvorfor? Jo, i Senegal har demokrati som styringsform har levert noe folk finner verdt å forsvare. Ser vi derimot på Mali finner vi et militærstyre som har sittet med makten siden 2020, som har folkelige støtte og som ble jublet inn til makten da de kastet den demokratisk valgte presidenten. Årsaken til dette er enkel og den stikk motsatte av hva vi ser i Senegal, demokratiet i Mali hadde har ikke levert noen verdens ting.
Vi diskuterer spørsmålene dette reiser i en samtale mellom NUPIs Morten Bøås og Mimmi Söderberg Kovacs (Folke Bernadotte Akademiet) og Maren Sæbø (Frilansjournalist med Afrika som spesialfelt).