Gapet mellom Norge og EU innen grønn energi og industri: Hva er konsekvensene, og hva må gjøres?

Arrangør
Advokatfirmaet Haavind
Dag
Tirsdag 13.8 2024 16:00 - 17:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Energi
Internasjonalt
Språk
Norsk
Sted
Clarion Hotel Tyholmen
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Lille Torungen
Antall plasser i lokalet
55
Medvirkende
Elisabeth Sæther, Statssekretær, Energidepartementet (Ap)
Alfred Bjørlo, Stortingsrepresentant, Venstre
Nikolai Astrup, Stortingsrepresentant, Høyre
Marius Arion Nilsen, Stortingsrepresentant, Fremskrittspartiet
Julie Wedege, SVP Corporate Politics and Ownership, Statkraft
Johannes Namstad Dobson, Konserndirektør Stab, Eviny
Marius Vahl, Fagsjef EU/EØS, Norsk Industri (Brussel-kontoret)
Oppdateres med flere deltakere
Kontaktperson
Alexander Sæthern, Advokatfirmaet Haavind, 46946140
Nettside
http://www.haavind.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Advokatfirmaet Haavind inviterer til debatt om Norges forhold til EU innen grønn energi og industri, i samarbeid med Fornybar Norge.

Over en rekke år med ambisiøs satsning på klimatiltak i EU, har det oppstått et voksende gap mellom Norge og EU på fornybar- og industrifeltet. For eksempel er EUs ren energi-pakke fremdeles ikke implementert i EØS-avtalen, til tross for at den ble vedtatt i 2018. I tillegg er det en lang rekke andre energi- og industrirettsakter som ikke er implementert - derunder Net Zero Industry Act og Critical Raw Materials Act, som skal sikre at industrien er rustet for å levere på det grønne skiftet. 

Et nært forhold til EU, derunder deltakelse i det europeiske energisamarbeidet, har vært ansett viktig for Norge. Nå har imidlertid EU ved energikomissær Kadri Simson sendt brev til Norge som uttrykk for sterke reaksjoner på Norges sendrektighet ved å gjennomføre fornybardirektivet i EØS-avtalen, og EU truer med reaksjoner dersom direktivet ikke gjennomføres raskt. I tillegg risikerer Norge status som tredjeland i en geopolitisk sensitiv tid, slik at norsk næringsliv ikke kan bidra til EUs grønne skifte på like vilkår som hos våre handelspartnere. Man har derfor havnet i en situasjon hvor Norges forhold til vårt største eksportmarked kan bli skadelidende.

Advokatfirmaet Haavind vil innlede om temaet, før debatten som vil ta opp utfordringene ved etterslepet mellom Norge og EU, hvilke konsekvenser dette kan få, og hvilke tiltak som bør treffes. Debatten vil også berøre hvilke konsekvenser etterslepet kan få for Norges mål for det grønne skiftet.

Programmet vil være todelt, der den første delen vil bestå av en samtale med bransjeaktører og -organisasjoner, mens den andre delen vil være en debatt med energi- og industripolitikere fra regjeringen og Stortinget, der fokuset vil ligge på å besvare bransjeaktørenes kommentarer. 

Etter debatten vil det være mingling med enkel servering.

Hopp til toppen