Rettssikkerheten på avveie: Kan vi stole på statens metoder i trafikkontroller for narkotikasaker?

Arrangør
Preventio
Dag
Torsdag 15.8 2024 09:00 - 10:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Menneskerettigheter
Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Tyrili Arena Arendal
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Åpen Russcene
Antall plasser i lokalet
150
Kontaktperson
Farid Shariati, Generalsekretær, Preventio, 47232872, farid@preventio.no
Nettside
http://www.preventio.no
Facebook
www.facebook.com/preventio.no
X / Twitter
@PreventioOrg
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

De senere årene har vi sett en rekke alvorlige kriser innenfor rettsstaten og justismyndighetene. I 2023 alene har vi blitt vitne til en rekke avsløringer som har rystet tilliten til systemet: Rolleforståelsesutvalget rapport om deres metoder og samhandling med private ruspolitiske organisasjoner. Riksadvokaten og Norges institutt for menneskerettigheter sine rapporter som dokumenterer tusenvis av årlige lovovertredelser og menneskerettighetsbrudd begått av politiet mot personer som bruker rusmidler. Kriminalomsorgsdirektoratet som avdekket at de over flere år har praktisert bøtefengsling som rammet tusenvis av personer. Vi har også sett flere frifinnelser av personer som har blitt feilaktig dømt på grunn av politiets forsømmelser i etterforskningssammenheng. Disse avsløringene viser at problemene ikke bare ligger hos politiet, men er større rettssvikter og kriser hos justismyndighetene. Dette lærer oss at vi ikke kan ta for gitt at dagens praksis nødvendigvis er riktig og rettferdig.

 

- Er metodene politiet bruker i trafikkontroller forskningsbaserte og pålitelige? Mange av de nåværende metodene mangler solid vitenskapelig fundament og gir ofte feilaktige resultater, noe som kan føre til urettmessig straffeforfølgelse.

- Hvordan påvirker tap av førerkort og urettmessige anklager borgernes liv og domstolenes legitimitet? Tap av førerkort kan føre til tap av jobb, redusert livskvalitet og økonomiske vanskeligheter, i tillegg til at det kan svekke tilliten til rettssystemet.

- Kan vi stole på at domstolene utmåler straff med utgangspunkt i prinsippet om at tvilen skal komme den tiltalte til gode? Vi vil undersøke om domstolene klarer å opprettholde dette grunnleggende prinsippet i lys av dagens praksis.

 

Vi vil diskutere påliteligheten og rettferdigheten bak politiets metoder for å vurdere kjøreevne og promille i narkotikasaker ved trafikkontroller. Spørsmålet om hvorvidt disse metodene er forskningsbaserte og pålitelige står sentralt, og vi vil også belyse de alvorlige konsekvensene dette kan ha for den enkelte borger og for domstolenes legitimitet. Mange har mistet førerkortet på feilaktige grunnlag, noe som har dramatiske følger for deres liv. Vi ønsker en åpen og kritisk diskusjon om disse viktige spørsmålene. Arrangementet vil inkludere en debatt med representanter fra relevante sektorer, som justismyndighetene, offentlige utvalg, brukerrepresentanter og forskere. Gjennom paneldebatter og spørsmål fra publikum ønsker vi å belyse problemene og diskutere mulige løsninger. Vi oppfordrer publikum til å delta aktivt i diskusjonen for å sikre en bred og nyansert debatt. Dette arrangementet er for alle som er opptatt av rettssikkerhet, trafikksikkerhet og menneskerettigheter.

Hopp til toppen