- Arrangør
- Røde Kors
- Dag
- Mandag 12.8 2024 12:00 - 12:50
- Arrangementstype
- Samtale
- Tema
- Internasjonalt
- Språk
- Norsk
- Sted
- Lille Hotell
- Stedsbeskrivelse
- Lille Hotell Arendal, Torvgata 5
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 65
- Medvirkende
- Ine Eriksen Søreide, Leder, Stortingets utenriks- og forsvarskomité
- Andreas M. Kravik, Statssekretær, Utenriksdepartementet
- Siri Hatlen, President, Norges Røde Kors
- Kontaktperson
- Ola Wolff Elvevold, Seniorrådgiver, Norges Røde Kors, 41685031
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Rullestoltilpasset WC
- Hørselshjelpemidler
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
2024 markerer at det er 75 år siden verden ble enige om de fire Genève-konvensjonene, de viktigste reglene som skal begrense krigens brutalitet. Samtidig er omfanget av lidelsene sivile utsettes for i dagens konflikter av en størrelse som er vanskelig å ta inn over seg. Reglene som skal gi dem beskyttelse politiseres, og både helseinstitusjoner og humanitære aktører synes i økende grad å være direkte mål for militære angrep.
Røde Kors inviterer til en samtale om betydningen av å sikre respekt for denne delen av internasjonal folkerett for å begrense krigens lidelser, men også hvordan dette er viktig i et større sikkerhetspolitisk perspektiv.
Norge har en humanitær strategi som ligger til grunn for humanitærpolitiske prioriteringer. Denne er basert på verdier som anses som globale fellesverdier, utviklet over lang tid. Samtidig er det flere som hevder at disse verdiene primært er en «vestlig» oppfinnelse, og at den samme «vesten» er villige ril å se gjennom fingrene på alvorlige brudd på folkeretten når dette er i vår egeninteresse. Hvilke kort- og langsiktige interesser får det dersom slike «doble standarder» får lov til å utvikle seg?
I jubileumsåret for Genèvekonvensjonene er det betimelig å sette søkelys på hvordan mangel på respekt for krigens regler vil kunne undergrave vår alles sikkerhet, i verste fall langvarig. Humanitære verdier det måtte to verdenskriger å bli enige om, er under press i en periode hvor verden synes mer polarisert enn på lenge.