- Arrangør
- Stiftelsen Narviksenteret
- Dag
- Mandag 12.8 2024 16:30 - 17:30
- Arrangementstype
- Samtale
- Tema
- Mangfold
- Inkludering
- Språk
- Norsk
- Sted
- Menneskerettighetsteltet
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 100
- Medvirkende
- Ann Kristin Kristensen, Leder av pedagogisk avdeling, Stiftelsen Narviksenteret
- Claudia Lenz, Professor, MF Vitenskapelige høyskole
- Mikkel Eskil Mikkelsen, Sametingsråd, Sametingsrådet
- Erik Fredheim, Dembra-veileder og lærer, ARKIVET freds - og menneskerettighetssenter
- Kontaktperson
- Camilla Irene Davidsen, Dembra-koordinator, Stiftelsen Narviksenteret, 93665455, cd@narviksenteret.no
- Nettside
- http://www.narviksenteret.no
- www.facebook.com/Narviksenteret
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Dembra er et skoleutviklingstiltak som tilbyr veiledning, kurs og nettbaserte ressurser for skole og lærerutdanning. Målet er å styrke skolens arbeid med demokratisk beredskap mot ulike former for gruppefiendtlighet, som fordommer, fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme, muslimfiendtlighet og ekstremisme. I dag tilbys Dembra ved 6 av de 7 freds - og menneskerettighetssentrene i Norge, og er et landsdekkende tilbud.
1. juni 2023 overrakte Sannhets- og forsoningskommisjonen sin rapport til Stortinget, hvor de gransket fornorskningspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinner. Rapporten konkluderer med at fornorskningspolitikken førte til sterke fornorskningsprosesser, og at urett har blitt begått mot disse minoritetene. Videre peker rapporten på at det gjenstår et stort stykke forsoningsarbeid for å dempe sårene som har oppstått som et resultat av fornorskningen.
I denne panelsamtalen vil vi ha en kort redegjørelse innledningsvis av Dembra-tiltaket og rapporten, før vi inviterer til å utforske hvordan Dembra kan være med på å bidra inn i forsoningsarbeidet i kjølvannet av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Her vil vi dreie samtalen rundt skolen og profesjonsfellesskapet som arena, med fokus på kompetanseheving, demokratisk kompetanse, og arbeid med fordommer, stereotypier og negative holdninger.
Med oss i panelet har vi Dembra-koordinator Camilla Irene Davidsen fra Stiftelsen Narviksenteret og professor i samfunnsfag med vekt på forebygging av rasisme og antisemittisme ved MF vitenskapelige høyskole, Claudia Lenz. Hun jobber også med Dembra i lærerutdanningen. Videre har vi Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen, med politiske ansvarsområder innenfor oppvekst og utdanning, ungdomspolitikk og mangfold, og Erik Fredheim, tidligere lærer og nåværende Dembra-veileder ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.