Dembra i sannhet og forsoning

Arrangør
Stiftelsen Narviksenteret
Dag
Mandag 12.8 2024 16:30 - 17:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Mangfold
Inkludering
Språk
Norsk
Sted
Menneskerettighetsteltet
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
100
Medvirkende
Ann Kristin Kristensen, Leder av pedagogisk avdeling, Stiftelsen Narviksenteret
Claudia Lenz, Professor, MF Vitenskapelige høyskole
Kontaktperson
Camilla Irene Davidsen, Dembra-koordinator, Stiftelsen Narviksenteret, 93665455, cd@narviksenteret.no
Nettside
http://www.narviksenteret.no
Facebook
www.facebook.com/Narviksenteret
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Dembra er et skoleutviklingstiltak som tilbyr veiledning, kurs og nettbaserte ressurser for skole og lærerutdanning. Målet er å styrke skolens arbeid med demokratisk beredskap mot ulike former for gruppefiendtlighet, som fordommer, fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme, muslimfiendtlighet og ekstremisme. I dag tilbys Dembra ved 6 av de 7 freds - og menneskerettighetssentrene i Norge, og er et landsdekkende tilbud. 

1. juni 2023 overrakte Sannhets- og forsoningskommisjonen sin rapport til Stortinget, hvor de gransket fornorskningspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinner. Rapporten konkluderer med at fornorskningspolitikken førte til sterke fornorskningsprosesser, og at urett har blitt begått mot disse minoritetene. Videre peker rapporten på at det gjenstår et stort stykke forsoningsarbeid for å dempe sårene som har oppstått som et resultat av fornorskningen. 

I denne panelsamtalen vil vi ha en kort redegjørelse innledningsvis av Dembra-tiltaket og rapporten, før vi inviterer til å utforske hvordan Dembra kan være med på å bidra inn i forsoningsarbeidet i kjølvannet av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Her vil vi dreie samtalen rundt skolen og profesjonsfellesskapet som arena, med fokus på kompetanseheving, demokratisk kompetanse, og arbeid med fordommer, stereotypier og negative holdninger. 

Med oss i panelet har vi (foreløpig) Dembra-koordinator Camilla Irene Davidsen fra Stiftelsen Narviksenteret og professor i samfunnsfag med vekt på forebygging av rasisme og antisemittisme ved MF vitenskapelige høyskole, Claudia Lenz. Hun jobber også med Dembra i lærerutdanningen. Vi får også deltakelse fra representant fra Sametingsrådet inn i panelsamtalen. 

 

Hopp til toppen