Freds- og menneskerettighetssentrene: Konflikter i verden treffer det norske samfunn

Arrangør
Stiftelsen Narviksenteret, Falstadsenteret, Nansen Fredssenter, Raftostiftelsen, Det Europeiske Wergelandsenteret, HL-senteret, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Dag
Mandag 12.8 2024 11:00 - 12:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Demokrati
Menneskerettigheter
Språk
Norsk
Sted
Menneskerettighetsteltet
Vis i kart
Medvirkende
Knut Leikvam, Direktør, Stiftelsen Narviksenteret
Øyvind Skogvold, Direktør, Falstadsenteret
Anita Rapp-Ødegaard, Direktør, Nansen Fredssenter
Jostein Kobbeltveit, Daglig leder, Raftostiftelsen
Ana Perona-Fjeldstad, Direktør, Det Europeiske Wergelandsenteret
Jan Heiret, Direktør, HL-senteret
Tina Sødal, Direktør, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Ann Kristin Kristensen, Leder av pedagogisk avdeling, Stiftelsen Narviksenteret
Birthe Nordal, Generalsekretær, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL)
Kontaktperson
Ann Kristin Kristensen, Leder av pedagogisk avdeling, Stiftelsen Narviksenteret, 95109324, akk@narviksenteret.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

De sju freds- og menneskerettighetssentrene i Norge arbeider med tema som demokratibygging, menneskerettigheter og konflikter i verden i dag. Under Arendalsuka tar vi med oss arbeidet vårt til Menneskerettighetsteltet på Langbrygga, og fortsetter å jobbe for demokratiet hele uka gjennom, fra morgen til kveld.

Mandag formiddag står direktørene selv på scenen for å åpne Menneskerettighetsteltet, under årets tematikk “Konflikter i verden treffer det norske samfunn”. Direktørene fra Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, HL-senteret, Nansen Fredssenter, Raftostiftelsen, Falstadsenteret, Det Europeiske Wergelandssenteret og Stiftelsen Narviksenteret ønsker våre gjester hjertelig velkommen inn i samtalen. Samtalen vil oppsummeres og avsluttes med innlegg fra Birthe Nordahl, generalsekretær for Samarbeidsrådet for tros- og livvssynssamfunn (STL).

Freds- og menneskerettighetssentrene i Norge jobber kontinuerlig for å øke kunnskap om menneskeverd, demokratisk tenkning og krig og konflikt i verden rundt oss, særlig blant barn og unge. Et av målene våre er at både barn, ungdom og voksne skal være rustet til kritisk og selvstendig tenkning i den massive informasjonsflyten, desinformasjonen og propagandaen vi daglig møter, både i SoMe og andre typer media. Hvem kan man stole på når frontene blir mer og mer polariserte? Hvorfor får noen kriger og konflikter mye oppmerksomhet, mens andre knapt blir nevnt?

Som freds- og menneskerettighetssenter har vi en sentral rolle når det gjelder sivil beredskap. Vi må ikke ta demokrati, dialog og trygghet for gitt, heller ikke i Norge. Gjennom opplæring, erfaringsbasert læring og praktisk undervisning skal vi åpne for dialog rundt vanskelige tema, og vi skal være en trygg arena for meningsutveksling, diskusjon og refleksjon. Ved å styrke og trygge individet, styrker vi fellesskapet slik at vi sammen kan møte de utfordringene vi som samfunn står overfor når konflikter i verden også treffer oss. Gjennom samtalen i dag illustrerer vi at vi står støtt i vår tanke om at dialog er viktigere enn debatt, og at ved å virkelig lytte til hverandre med et åpent og undrende sinn, kan vi sammen skape det nødvendige rommet for å styrke det norske samfunn i møtet med konflikter i verden. Det vil bli god tid til å stille spørsmål fra salen.

Hopp til toppen