Fra sofistikerte hvitsnippforbrytelser til kompleks hybridkrig: Norges nye sikkerhetstrusler

Arrangør
Dagens Næringsliv
Dag
Mandag 12.8 2024 12:00 - 12:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Samfunnssikkerhet og beredskap
Språk
Norsk
Sted
DN-teltet
Vis i kart
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Osman Kibar, Journalist, Dagens Næringsliv
Gunnar Ringen, Nasjonal leder for gransking og compliance, PwC Norge
Hedvig Moe, Advokat, Thommesen
Kontaktperson
Line Fallrø, Dagens Næringsliv, 93256247
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Økonomisk kriminelle har aldri hatt bedre vilkår for å operere enn i dagens Norge: Politiet henlegger saker på løpende bånd, varsler om mistenkelige transaksjoner legges bort, og et eget sjikt av tilretteleggere hjelper kriminelle med både regnskaper, advokattjenester og revisjon. Undergraving av tillit til styresmaktene, svekking av lokale institusjoner og hindre mot effektiv styring er blant følgene.

Samtidig har Norge aldri vært like sårbar mot hybride trusler som nå: Sikkerhetsmyndighetene tillegger næringslivet en større rolle enn noensinne i det nye trusselbildet: Selskapene må operere i et uoversiktlig landskap hvor påvirkningsoperasjoner, utenlandske avhengigheter og industrispionasje er ingredienser. Økt sårbarhet, tap av strategiske ressurser og kompromittert informasjonssikkerhet er blant de potensielle konsekvensene.

Samspillet mellom de nye truslene, og konsekvensene for både den lokale og nasjonale sikkerheten er tema for åpningsarrangementet i DN-teltet i Arendal:

Har myndighetene og næringslivet verktøyene som trengs for å oppdage og motarbeide rekkevidden av nye trusler, og bruker de dem riktig? Eller står vi nå ved terskelen til en helt ny og farligere situasjon? Når blir økonomisk kriminalitet på lokalnivå truende for nasjonen? Bli med på et dypdykk i den kriminelle økonomiens og den geopolitiske uroens neste fase.

Gunnar Ringen, nasjonal leder for gransking og compliance i PwC Norge. Advokat og statsautorisert revisor med granskningserfaring fra både straffe- og sivilrett og bred ekspertise innen korrupsjon og antihvitvaskarbeid. Tidligere førstestatsadvokat i Økokrim og leder av et økoteam i politidistriktet.

Hedvig Moe, advokat i advokatfirmaet Thommesen. Tidligere assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Har vært aktor ved FNs krigsforbryterdomstol og rådmann i Ullensvang kommune. Har hatt en rekke ulike stillinger i Økokrim, sist som konstituert sjef.

Osman Kibar, journalist. Reporter og undersøkende journalist i Dagens Næringsliv. Han er spesialisert innen sikkerhet og skriver om saker i skjæringspunktet mellom teknologi, politikk og samfunn.

 

Hopp til toppen