DyrePrat: en samtale om dyrevelferd

Arrangør
Dyrebeskyttelsen Norge
Dag
Torsdag 15.8 2024 15:00 - 16:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Forskning
Språk
Norsk
Sted
Barrique øl og vinstue
Vis i kart
Medvirkende
Erica Hogstad Fjæran, Etolog og prosjektleder, DyrePrat (Trøndelag Bondelag)
Kontaktperson
Martin Aasen Wright, Kommunikasjonsansvarlig, Dyrebeskyttelsen Norge, 95211128, martin@dyrebeskyttelsen.no
Nettside
https://www.dyrebeskyttelsen.no/
Facebook
www.facebook.com/dyrebeskyttelsen
X / Twitter
@dyrebeskyttelse
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

DyrePrat er et dyrevelferdsprosjekt initiert av Trøndelag Bondelag. Prosjektet jobber for økt kunnskap, kommunikasjon og samarbeid om faglig dyrevelferd. DyrePrat formidler vitenskap og forskning om husdyrene vi lever med, både produksjonsdyr og kjæledyr. I tillegg er det et mål å synliggjøre gode eksempler på dyrevelferdsarbeidet som foregår i Norge.

Men hva er egentlig dyrevelferd? Hvordan oppfatter vi begrepet, og hva er den egentlige definisjonen? Hvilken rolle har dyrevelferd i samfunnet, og hvordan har arbeidet med dyrevelferd utviklet seg over tid?

Dyrevelferd er et viktig tema for forbrukere, politikere, forskere, bønder og samfunnet generelt. De siste tiårene med forskning har gjort kvantesprang for vår forståelse av dyrs liv og behov, og dette er kunnskap som må overføres til det enkelte dyrehold, og til alle som eier og jobber med dyr. Samtidig må vi bevisstgjøres konfliktområder og kompromisser i dyrehold. Ingenting er perfekt, men vi må jobbe for stadige forbedringer gjennom kompetanseheving og erfaringsutveksling.

Innen dyrevelferdsarbeidet legges det stadig større vekt på etologiens betydning for dyrenes liv. Etologi er læren om dyrs atferd, og gjennom et sterkt kunnskapsgrunnlag stiller vi sterkere i forvaltning og tilrettelegging av dyrenes liv. Å leve i tråd med sine artsspesifikke, sosiale og emosjonelle behov er viktige velferdsparameter for dyrene, akkurat slik det er for mennesker. Menneskelige og ikke-menneskelige dyr er mer like enn vi er ulike, men forskjellene gjør at viktig fag, forskning og kunnskap må komme dyrene til gode der de lever.

DyrePrat ønsker økt dialog om dyrevelferd som fag, og hvordan vi kan samarbeide for å heve dyrevelferden for dyrene vi lever med.

Hopp til toppen