Kriminalitet mot dyr – hva gjør politiet for å bekjempe dette?

Arrangør
Dyrebeskyttelsen Norge
Dag
Onsdag 14.8 2024 13:00 - 14:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Annet
Språk
Norsk
Sted
Barrique øl og vinstue
Vis i kart
Medvirkende
Tone Strømsnes Olsen, Politiadvokat og fagansvarlig for dyrevelferdskriminalitet, Økokrim, Politiet
Kontaktperson
Martin Aasen Wright, Kommunikasjonsansvarlig, Dyrebeskyttelsen Norge, 95211128, martin@dyrebeskyttelsen.no
Nettside
https://www.dyrebeskyttelsen.no/
Facebook
www.facebook.com/dyrebeskyttelsen
X / Twitter
@dyrebeskyttelse
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Økt kunnskap om dyr og deres behov sammen med endringer i samfunnets holdninger førte til at vi i 2009 fikk lov om dyrevelferd, en lov som beskytter dyrets egenverdi utover den nytteverdi dyret har for mennesker. Ved dyrevelferdsloven er også respekt for det enkelte individ lovfestet – alle dyr skal ha et vern, også strafferettslig. Men hvordan arbeider politiet med å bekjempe kriminalitet mot dyr?

I 2021 fikk alle landets politidistrikt egne funksjoner for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet. Fagansvarlig for dyrevelferdskriminalitet i politiet, politiadvokat Tone Strømsnes Olsen hos Økokrim, mener samfunnet nå håndterer dyrevelferd og kriminalitet mot dyr på en langt bedre måte enn tidligere. Hun vil fortelle om hvordan politiet arbeider forebyggende og hvordan de etterforsker dyrekrimsaker. Dette arbeidet innebærer et nært samarbeid med Mattilsynet og andre aktører slik som Veterinærinstituttet, samt dyrevelferdsorganisasjoner. Bedre etterforskede saker fører til bedre saker for domstolen som igjen fører til bedre rettslige avgjørelser. Det har vært en stor utvikling også i domstolenes syn på alvorligheten av dyrevelferdskriminalitet, og Olsen vil gå igjennom de viktigste punktene vi kan utlede fra domstolsavgjørelser.

Samtidig vil hun også gi noen synspunkter på hva hun i dag ser av utfordringer i arbeidet med å ivareta dyrenes velferd og bekjempe dyrevelferdskriminalitet.

Hopp til toppen