Når veien ikke holder – hvordan kan vi forsvare Norge?

Arrangør
Bygg Arena Arendal (BAA) 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen her representert ved:, NCC og Norsk komunalteknisk forening
Dag
Torsdag 15.8 2024 10:30 - 11:20
Arrangementstype
Debatt
Tema
Samferdsel og mobilitet
Samfunnssikkerhet og beredskap
Språk
Norsk
Sted
Baker Jørgensen
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
2. etg. sal B
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø kommune og leder av Øst-Finnmarkrådet, Ap
Grete Aspelund, leder, NCC Industry
Kirsti Kierulf, administrerende direktør, Norsk komunalteknisk forening (NKF)
Kontaktperson
Lene Eikefjord, Bygg Arena Arendal , 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringen, 92851269, bae.arendal@gmail.com
Nettside
http://www.byggarenaarendal.no
Facebook
www.facebook.com/byggarenaarendal
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Hvordan skal fylkeskommunale og kommunale veier bære tunge militære kjøretøy når de allerede taper kampen mot privatbiler og regnskyll?

 

30 prosent av norske veier er i dårlig stand og utgjør en alvorlig trussel mot Norges forsvarsevne. I en tid der moderne krigføring ofte assosieres med avansert teknologi, er det de grunnleggende elementene som robuste og pålitelige veier som kan være avgjørende for nasjonal sikkerhet. Men med et vedlikeholdsetterslep for vei på 40 milliarder kroner blir Forsvarets mobilitet og evne til å reagere raskt hindret av veier som ikke tåler belastningen.

Dårlig vedlikehold av veier kan hindre Forsvaret i å operere effektivt. Det er derfor avgjørende at forsvarsbudsjettet inkluderer midler til infrastruktur. Investeringer i vei handler ikke bare om sivil infrastruktur – det er en nøkkelfaktor for totalforsvaret.

Med finsk og svensk NATO-medlemskap diskuteres også behovet for forhåndslagring av materiell i Norge. Materiell som raskt skal kunne flyttes ved en mobilisering. Dette forplikter Norge til å ha veier som sikrer effektiv og trygg transport.

NCC og NKF inviterer til debatt hvor vi diskuterer hvorfor god veistandard er kritisk for vår nasjonale beredskap og for våre NATO-forpliktelser, og hva som må gjøres for å møte fremtidige utfordringer. Hvordan kan vi sikre at Forsvaret har veiene de trenger? Hva må til for å øremerke nødvendige midler til veivedlikehold og vei i forsvarsbudsjettet?

Velkommen!

Hopp til toppen