Rettshjelpsloven del 2 - hvem skal omfattes av fremtidens rettshjelpsordning?

Arrangør
JURK (Juridisk rådgivning for kvinner), NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere), Gatejuristen, Jussbuss, Kontoret for fri rettshjelp, Advokatforeningen
Dag
Onsdag 14.8 2024 14:00 - 14:45
Arrangementstype
Samtale
Tema
Ulikhet
Språk
Norsk
Sted
Advokatfirma Tofte Hald
Stedsbeskrivelse
Kantine og terrasse
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
75 (inkl. terrasse)
Medvirkende
Andreas Sjalg Unneland, Paneldeltager, SV
Ingvild Wetrhus Thorsvik, Paneldeltager, V
Ingunn Foss, Paneldeltager, H
Maria Aasen-Svensrud, Paneldeltager, AP
Jon Arne Markussen, Ordstyrer
Kontaktperson
Åsne Solberg, Fagrådgiver, JURK (Juridisk rådgivning for kvinner), 40058066
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Det hjelper lite å ha rett hvis man ikke også får rett. En robust og rettferdig rettshjelpsordning er en av de viktigste rettssikkerhetsgarantiene vi har, og vi er nå i ferd med å få den største endringen i ordningen siden rettshjelpsloven trådte i kraft i 1981.

 

Stortinget vedtok i desember 2023 første deloppfølging av NOU 2020:5, Likhet for loven. Deloppfølgningen tok for seg de økonomiske vilkårene for fri rettshjelp, og markerte første steg i retning av en bredere og mer rettferdig rettshjelpsordning.

 

Igjen står imidlertid et spørsmål som vil være avgjørende for kvaliteten på den nye rettshjelpsordningen vår, nemlig hvilke typer spørsmål man kan få rettshjelp for. Det spiller ingen rolle om man faller innenfor de økonomiske rammene, hvis saken faller utenfor de rettsområdene som er dekket av ordningen.

 

Regjeringen har lovet å komme med en ny deloppfølging som skal ta for seg nettopp dette, og i denne panelsamtalen skal vi diskutere hva som blir viktig for regjeringen å inkludere i sitt neste forslag. Vi skal diskutere endringsforslagene som ble lagt frem av rettshjelpsutvalget i 2020, om det er andre rettsområder som også bør omfattes, og hva som skal til for at helheten i rettshjelpsordningen skal bli god. 

Hopp til toppen